49

Вестник "Марица" с кампания "Пести, чисти и рециклирай"

Фотоизложба пред Военния клуб ще насърчи пловдивчани да подкрепят каузата

Вестник „Марица” и „Хермес Медиа” отдавна провокират дискусии за бъдещето на Пловдив. Сред най-важните са тези за качеството на въздуха и опазването на природата. Тази година продължаваме с нова кауза - битката за по-малко отпадъци. Успехът в това начинание зависи от усилията на бизнеса, на институциите, но най-вече и на гражданите. 

Кампанията „Пести, чисти и рециклирай” започва със серия от публикации, в които учени, зелени активисти и мениджъри на социално отговорни компании ще ни покажат как можем да опазим Земята, ако наистина положим усилия. Целта ни е да докажем, че с общи усилия можем да намалим щетите от човешките дейности върху природата и да подобрим значително качеството на живот в Пловдив. Няма как да променим света около нас, ако не сме съпричастни. 

Важна стъпка от кампанията е специалната фотоизложба, която пловдивчани и гостите на града ще могат да разгледат от 1 до 30 септември на входа на Цар-Симеоновата градина, пред Военния клуб.

В експозицията представяме добрите практики на бизнеса, който инвестира в кръгова икономика, енергоспестяващи технологии, енергийна ефективност, отговорно събиране и рециклиране на отпадъците.

В последното столетие стремежът да се потребява и притежава все повече и повече се превърна в основен двигател на развитието и житейския просперитет. Това неминуемо води и до генериране на все повече отпадък, като много малка част от него се рециклира. 

Всяка година човечеството генерира 2,2 милиарда тона отпадъци. Конкретно за Пловдив те са 160 000 тона, което е внушително количество за град с близо 400 хиляди души население и площ от сто квадратни километра. Необходима е промяна, но тя няма да дойде със Зелената сделка, Парижкото споразумение или поредното обещание на политици и управници. Тя ще е възможна единствено и само ако сами си възпитаме и създадем навици, които с помощта на бизнеса ще дадат резултати в посока на един по-екологичен свят! Колко често се замисляме за найлоновата торбичка, която неизменно присъства в живота ни, картонената чаша с кафе, пластмасовите прибори за еднократна употреба, старите дрехи, уреди, употребата на все повече препарати, вода, електроенергия…

Истинската промяна е възможна, ако всички сме заедно!

Проектът „Пести, чисти и рециклирай“ има амбицията да стане мост между бизнеса, институциите и гражданите. Целта ни е да докажем, че с общи усилия можем да намалим щетите от човешките дейности върху природата и да подобрим значително качеството на живот в Пловдив.

Нека бъдем! Нека не забравяме колко много можем да променим с всеки свой избор! Бъдете един от нас! 

Пазаруваме с отстъпка, ако върнем кенче или бутилка

Община Пловдив ще се опита да внедри челен световен опит, за да насърчи разделното събиране на отпадъци. Един от примерите е Берлин, където в големите магазини са поставени автомати за пластмаса и стъкло, срещу които се получават ваучери за пазаруване. В Общината вече е подадено инвестиционно намерение за „Кауфланд” за поставяне на два автомата - единият за кенчета, другият - за пластмасови бутилки на входа на магазина. "Искаме да ги сложим и да видим какво ще стане, след което да задължим всички големи хранителни супермаркети да имат на входовете такива автомати. Като върнеш бутилката и тя се окаже по-тежка от стандартния грамаж, автоматът ти я връща, защото вътре има течност. Ако е наред, те пита дали искаш начислената сума да отиде за дарения, или да си купиш нещо в магазина", обясни зам.-кметът Анести Тимчев.

Предстои да се реши и въпросът със създаването на точка, в която ще бъдат сложени апарати за обувки и кожа.

Шампионката Пламена подкрепи каузата

Новата звезда на родната лека атлетика Пламена Миткова се включи в кампанията на вестник "Марица" и "Хермес медия" за по-чист Пловдив. Световната шампионка за девойки в скока на дължина смята, че всички сме длъжници на следващите поколения и сме отговорни да им оставим град с повече зеленина и хубави улици. Пламена мечтае всеки квартал да има парк като "Лаута", а апелът й към всички пловдивчани е да цапат по-малко. Самата тя пие кафе сутрин в стъклена чаша и разчита на термочаша за вода, за да не ползва излишно пластмаса.

 

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?