49

Веселин Козарев: Запазваме над 90% от дърветата при ремонта на Голямоконарско шосе

Над 90 процента от сегашните дървета по Голямоконарско шосе ще се  запазят при реконструкцията на пътя. Това съобщи директорът на „Градини и паркове“ Веселин Козарев. 

„За нас е важно не само да запазим дърветата, много от които са над 60-годишни чинари, но и те да не бъдат осакатени при строителните дейности. За да не се накърнява кореновата им система, предложихме и фирмата изпълнител прие тротоарите, където или в близост до които дърветата се намират, да бъдат повдигнати. Ако се наложи, и тротоарът, и велоялеята ще бъдат преместени по подходящ начин, така че чинарите да останат в зелено пространство“, коментира Козарев.

С даденото решение се е съгласила и разширена комисия с участието на  проектанта, строителни инженери, ландшафтни архитекти и експерти от дирекция „Екология“ в общината.

Първият етап от дългоочакваната пътна реконструкция обхваща източното платно на бул. „Васил Априлов“ в отсечката от бул. „Дунав“ до ул. „Георги Бенев“. С преместване на тротоара там ще бъдат запазени 30-те чинара и 3 липи. Предвижда да бъдат премахнати само няколко тополи, 1 липа и 2 малки полски ясена. Това обаче ще стане след издаване на съответните протоколи и заповеди.

Очаква се вторият етап от ремонта да продължи до сградата на бившия институт по консервна промишленост. От 9 чинара там със сигурност ще бъдат запазени 8. Деветият, който е на ъгъла и в пътна регулация, вероятно ще бъде отстранен. Но тепърва ще се търсят варианти и за неговото спасяване, защото предстоят още комисии. Има съмнения за загниване в основите на още едно от дърветата, но то допълнително ще бъде изследвано с резистографа на „Градини и паркове“.

Премахване на насаждения в разделителната ивица и в западната част на булеварда не се предвижда. По проект е предвидено по трасето да бъдат засадени над 200 нови чинара.

„Ще направим всичко възможно да запазим в добро състояние всички сегашни дървета. Ще се аргументираме и ще даваме конкретни предложения, така че отсичането на здрави дървета поне да се сведе до единични бройки“, подчерта Козарев. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Приказки под каназиревия храст

Приказки под каназиревия храст

21.03.2023 | 18:17

Един от котилото на измамата

Отговори
3 4
Майничка

Майничка

21.03.2023 | 18:00

Лъже...тоя за нищо не става.. Козарев излъга преди време за едни пейки ...дойдоха и сложиха 1 при 6 откраднати.. Лъжец..

Отговори
3 3
Кършака

Кършака

21.03.2023 | 17:13

Питане към г-н Козарев: Преди време имаше един бунт в кършака група граждани на квартала реагираха срещу премахване на пейките на площад чето пазарчето - бул България северната страна..спирката до ресторант пилето.Там се оказа живее съученичка на г-н Тютюков видите ли и тя му звъняла за щяло и нещяло ..та заради тая гнусна пача която живее на адрес Мизия 2 ,и името ще и постна ..така се води сградата иначе е на ачика към булеварда. Пейките ги махнаха защото било шумно от събиралите се граждани ,но магазините които дават под наем не ги затвориха. Пак по същия начин с съдействието на същата пача и тютюкв махнаха пейките в зелените площ пред входовете на стааари блокове бул България 166,168.. щото й било шумно...ами да викне тютюков да й сложи тапи в ушите...На този адрес живеят възрастни хора нама къде да поседнат на въздух. Ето това правят тая банда дерибеи отвратителни Тютюков -Козарев-Ст Алексиев.. Никой от кършияка да не гласува за тези мизерници!!! А Тютюков да не се прави на местен велможа ..дано го арестуват скоро...

Отговори
2 4
pink

pink

21.03.2023 | 16:52

Има ли някаква възможност да се засадят розови дръвчета, например японска розова вишна в между блоковото пространство на бул. "Копривщица" ? Подобно на розовото дърво срещу Лили дрогегия и Пепко под новия блок на Пловдив Сити Парк 2 на ул „Кръстьо Раковски".

Отговори
5 0
Кафа.

Кафа.

21.03.2023 | 16:39

Тоя му.хльо от къде го намериха?! За нищо не става..само върви с ръце в джобовете и с телефон на ухото.. Нито знае какво прави а ако му кажат какво да прави той горкия не може да го направи...е това е Козарев муха без глава. Кафа от некадърници! Козарев и Стоян Алексиев шампиони по некадърност в Пловдив

Отговори
3 4
Милен

Милен

21.03.2023 | 20:46

Аз като чета ти си май мухата която не излиза от вкъщи и понеже няма какво да прави по цял ден си бърка в носа и пише пред компютъра!

Отговори
1 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?