Следвайте ни

Веселин Козарев, директор на ОП "Градини и паркове": Не паркирайте в зелените площи

Екипите работят постоянно, но дърветата са остарели и винаги съществува риск от инцидент

viber icon

В края на юни и в началото на юли облаци и бури превзеха Пловдив и региона. Последствията включваха множество паднали клони и дървета, наводнени улици и приземни етажи, скъсани кабели и много други. Нанесени бяха и много материални щети по сгради и автомобили. Шофьори, които бяха паркирали в зелените площи и по тротоари, бяха сред най-потърпевшите, тъй като колите им се намираха точно под дърветата. 

В тази връзка потърсихме за коментар Веселин Козарев, директор на ОП "Градини и паркове". 


 - Г-н Козарев, колко често се правят обходи от екипи на "Градини и паркове" за сухи клони и дървета? 

 - Моите колеги обикалят постоянно. Районните кметства издават заповеди, въз основа на които екипите ходят да окастрят сухи клони или да премахнат сухи дървета. Ако забележат нередност при обход, се обаждат в отдел "Екология" на съответния район и сигнализират за изсъхнали дървета или клони, които са опасни за преминаващите.

Сигналите, които получаваме при нас по електронната поща или по телефона, също гледаме да ги отработим максимално бързо. Ако трябва да се издаде заповед от районното кметство, изискваме я и я включваме в графика на екипите, за да може да се отстрани проблемът.

-  Много клони се стовариха върху коли при бурите, които преминаха през Пловдив...

- По време на бурите се пречупиха много дървета, които са видимо здрави и с голяма зелена маса. Няма как да знаем какво се случва с това дърво, няма как да гадаем какво следва - предвид че има стотици хиляди дървета в града. Там, където се е случило да има паднало изсъхнало дърво, е инцидентно, тъй като екипите не са смогнали да го премахнат. Все пак има 7-8 групи, които работят постоянно в Пловдив и дотолкова могат да смогнат да вършат работата. Да не говорим, че работим през почивните дни, а когато бяха бурите, работихме извънредно. На няколко пъти се случваше и в неделя да сме ангажирани. Важното обаче е хората да не паркират в зелените площи, защото винаги съществува риск от инцидент. 

 - Много ли бяха сигналите заради бурите и колко от тях са за паднали клони върху автомобили?

 - По време на бурите сме обработили може би над 300 сигнала. Нямам точен брой колко клони са паднали върху коли, но не бяха толкова много - някъде между 10 и 15. Слава богу, не пострадаха хора. Но пак казвам, че видимо здрави дървета се бяха прекършили на две от бурите. Проблемът е, че когато има зелена маса, дървото натежава и при такива бури и силен вятър много лесно се чупят. Нека да не забравяме, че на много места в Пловдив самата дървесна растителност ​вече е много застаряла. Подмяната <210> е тема, която трябва да развиваме в бъдеще. 

 - Това означава ли, че биха зачестили инцидентите, при които клони ще се стоварват върху паркирани коли?

 - Да се надяваме, че не. ​Постоянно се работи превантивно. Дано в бъдеще успеем да разкрием още групи в предприятието, за да може да наваксваме.

- Прави впечатление, че при много от инцидентите с клони пострадалите коли бяха в зелени площи. 

- И това го има. Хората са свикнали да спират пред домовете си, на зелената площ, където ​е забранено да се спира. Случва се така, че дървото пада и удря колата. Такива инциденти са чести. Стига се дори до съд, но в случая конкретният шофьор е спрял неправомерно. Има си органи, които могат да дадат експертно заключение дали колата с нанесени щети е спряла неправомерно, или на разрешено място.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

159852

159852

20.07.2021 | 22:13

Не зная дали този господин Козарев се е разходил из централната градска част, за да види изгорялата трева по парковете и градините. Не смея да си помисля за другите части на Пловдив. Не е ли възможно през лятото поне Пловдив да е зелен и цветен? Толкова ли е трудно да се поливат тревните площи, за да са зелени, а не гледаме изгоряла трева. Като погледне човек вижда, че има откъде да се вземе вода, но явно това не е важно, Хората от пустините правят зелени оазиси, а ние прави само пустиня. И за какво ни е тогава ОП "Паркове и градини" като полза никаква? Срамота господа управници!

Отговори
1 0
Пловдивчанин

Пловдивчанин

20.07.2021 | 17:18

По булевард Марица-юг има дървета с големи сухи клони и големи изцяло изсъхнали дървета. Кога ще им дойде реда?

Отговори
0 0
Зелени площи

Зелени площи

20.07.2021 | 10:08

Моля многоуважаемят г-н КОЗАРЕВ да дойде да инспектира парка, разположен между бул. Копривщица, ул. Тракийски юнак, ул. Загоре и бул. Марица -юг. Да вземе мерки за поддържането му и да бъдат почистени всички пешеходни алеи от тревите и пръстта, защото служителите му не се грижат подобаващо. Освен това зелените площи на ул. Младежка също не се поддържат постоянно. Всичките зелени прощи в района са изоставени.

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?