Следвайте ни

Вентилационните шахти на високите блокове - пълни с боклуци

Почти всички блокове, строени по метода „Едроплощен кофраж” (ЕПК), има противопожарна вентилация, заложена още по проект. Целта й е в случай на инцидент автоматично на покрива да се включи мощен вентилатор, който да изсмуква дима от сградата. Те никога не са били включвани и ако не са окрадени още преди години, стоят клеясали и ръждясали на покривите. Интересно е, че и много от панелните блокове също имат вентилация, която може да служи и за противопожарна. При тях вентилаторите са били в асансьорното помещение, а въздуховодите са изтегляли въздуха от апартаментите.

Специалистите, които правят предписания за противопожарна безопасност, признават, че не са виждали в нито една пловдивска сграда запазена или работеща вентилационна система. Домоуправителите също. На много места самите шахти са премахнати още преди години. „Противопожарните вентилационни шахти са масово разбити или пълни с боклуци. Поставени са преди 40 години и ако не са работили досега, трябва да се купува нова техника. Всичко това се поема от етажната собственост - няма кой друг да им го плати”, казва експертът от обследваща фирма Невена Лилкова.

Домоуправителят на 16-етажния блок на ул. "Борба" 3 Андон Андонов дори не помни дали в сградата му някога е имало такова инсталация. Сградата е строена точно по метода ЕПК и е завършена през 1974 година. 

Росен Саръмов

Репортер - екип "общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?