1939

Велислав Минеков разсича гордиевия възел с Тютюневия град

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков на пожар пристигна в Тютюневия град след фалшива новина за събарянето на защитени от закона сгради. Става въпрос за два бивши склада на бул. „Христо Ботев” 51 и на ул. „Христо Луков”. И за двете частни сгради има становища от Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/, че не са индивидуални архитектурни паметници. Собствениците са минали през всички процедури по съгласуване, одобрени документи, които позволяват тяхното разрушаване, и заповед от местната администрация. 

Според пост на арх. Петкана Бакалова двете сгради е трябвало да бъдат обявени за единична културна ценност на заседание на специализирания експертен съвет към НИНКН днес. Неизвестно от какъв източник, г-жа Бакалова, която живее на семейни начала с директора на Института арх. Петър Петров, имала информация, че това не станало за сградата на ул. "Христо Луков", защото министър Минеков "изкарал" общо шест склада от дневния ред на експертния съвет. Госпожата дори пита: „Защо не са включени тези сгради, за да получат статут, който да ги защитава“, без да се притеснява, че

изнася служебна информация от работата институцията, която управлява благоверният й арх. Петров. 

Министър Минеков обаче явно не се е притеснил от този теч в системата и вместо да потърси виновниците, се активирал от поста на арх. Бакалова и изхвърча мигновено към Пловдив, сякаш дамата освен на подчинения му арх. Петров е и негов началник.  

В крайна сметка не стана ясно дали двете сгради, за които местната администрация е издала заповеди за събаряне, са включени в 12 без 5 в списъка на НИНКН със защитени сгради. Според информация от служители на Института именно г-жа Бакалова е автор на предложението те да бъдат обявени за културна недвижима ценност. 

Драмата край складовете започна по обяд днес, когато представители на Община Пловдив дойдоха в Тютюневия град, за да проверяват за пореден път изрядни ли са документите за събаряне.

Те също били активирани с обаждане по телефона от арх. Бакалова,

която явно освен като шеф на НИНКН се изживява и като кмет на Пловдив в сянка. Проверката на чиновниците показа, че всичко с документите е изрядно и багерите продължиха своята работа.   

Министър Минеков пристигна на място към 15 часа, а заедно с него дойдоха областният управител Ангел Стоев, директорът на ОД на МВР Димитър Балев и шефът на НИНКН  арх. Петър Петров. Очакваше се и вътрешният министър Иван Демерджиев, но той не се появи. 

Край представителите на изпълнителната власт се изви вял протест, командван от въздесъщата Петкана Бакалова. Следваха я шепа активисти на Демократична България начело с общинския съветник Веселина Александрова. 

Стоян Стоянов, представител на „Кепитъл холдинг груп” /собственик на склада на бул. "Христо Ботев" 51/ за пореден път  заяви пред журналистите и министъра, че са спазени всички закони и властите нямат основание да спират събарянето на сградата. Той напомни, че само преди няколко дни от НИНКН беше издаден документ, че сградата не е културен паметник и няма пречки да бъде премахната. 

Министър Минеков не намери полезен ход, но заяви, че ще направи всичко възможно, за да разсече гордиевия възел с Тютюневия град в Пловдив, забъркан в годините именно от НИНКН. 

„Няма да  допусна закононарушения. Ще взема мерки и вие ще разберете. В момента се пишат становища, които ще трябва да се спазват. Всичко ще става с реда на закона, а не с разруха”, отсече ядосано проф. Минеков, след като разбра, че не е в състояние да спре багерите. 

Запитан

трябва ли складът, който е видимо опасен, да се срути и да убие човек,

проф. Минеков подчерта, че трябва да се изпълняват предписания. Разказа,, че имаше очаквания днес на тази сграда, която е видимо опасна - без прозорци и покрив - да бъде даден статут на паметник на културата, но моментът е "проспан от предишните министри". И допълни: „Не мога да идвам всяка седмица в Пловдив като линейка”.

Министърът призна, че законът за културното наследство има нужда от сериозни промени, а НИНКН бавно одобрява проектите за сгради със статут на културна ценност, защото преди години щатът беше 2800 специалисти, а сега са 44. 

Арх. Петър Петров пък съобщи, че на вчерашния специализиран съвет на НИНКН е решено статут на културни ценности да получат складовете на ул. „Одрин” 8, и тези на бул. „Христо Ботев” от №51 и до №57.  

Предложението на специализирания съвет тепърва ще се съгласува с министъра на културата.

Снимки от Наташа Манева

 

Здравко Димитров, кмет на Пловдив: Действията на НИНКН са злоупотреба с власт 

Според логиката и действията на НИНКН всяка сграда и всяка панелка могат да бъдат обявени за паметници на културата, каза кметът Здравко Димитров, учуден от реакцията на министъра на културата Велислав Минеков и шефа на НИНКН арх. Петър Петров по повод на поредните пасквили от арх. Петкана Бакалова.

Пловдивчани заслужават да има такъв квартал като Тютюневия град, но с хубави сгради, със заведения, кафенета и галерии. Този квартал би могъл да стане пешеходен и да привлича туристи и е крайно време от НИНКН да решат какво да правят собствениците на сградите - кои от тях могат да съборят и кои да реставрират. Вече 15 години нищо не се случва, а в Института тупкат топката. За инвеститорите няма никаква сигурност, след като всеки миг НИНКН може да включи и техния имот в списъка на защитените от закона обекти. Това е ходене по мъките. Това е злоупотреба с власт.

Навремето уважаваният от мен арх. Румен Русев си отиде набеден, че незаконно е подписал документи за премахването на склада на ул. „Одрин” 8. Оказа се, че сградата не е паметник на културата, и досега си е руина. 

Пловдивчани с право се възмущават от вида на тютюневите складове на ъгъла на бул. „Христо Ботев” и ул. „Авкс. Велешки”. Комисията от експерти отдавна е констатирала, че те са опасни, но именно Министерството на културата и НИНКН са спрели тяхното събаряне. Ако не дай си боже сградата падне, както се случи на „Алабин” в София, кой ще отговаря?  Тези проблеми трябва да се решават, а не да се задълбочават, както става в момента, коментира Здравко Димитров.

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
44 коментара
Западняк

Западняк

13.09.2022 | 16:37

А Димовски пак си заключи коментарите по тази тема. Да не сте посмели да му оспорвате глупостите.

Отговори
0 0
намръщенЪ

намръщенЪ

12.09.2022 | 11:13

Гешев, действУВай, майна!

Отговори
0 0
СРАМ И ПОЗОР...

СРАМ И ПОЗОР...

07.09.2022 | 15:06

АЛООО ПРОСТОТИЯТА ВИ Е БЕЗКРАЙНА .....НЕКА ДА КАЖАТ НЕ БЯХА ЛИ ТОЧНО СГРАДИТЕ НА ТЮТЮНЕВИЯ ГРАД ЕДНИ ОТ ЕМБЛЕМИТЕ ЗА ДА СТАНЕ ПЛОВДИВ КУЛТУРНА СТОЛИЦА НА ЕВРОПА???????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!....ИМАШЕ ИДЕИ И НАМЕРЕНИЯ...И КАКВО СТАНА ОС.РАХА СЕ ПО ЗДРАВКО ДИМИТРОВСКИ! ТОЯ Б.О.КЛУК ОСРА ГРАДА ТРЯБВА ТРИБУНАЛ ЗА НЕГО ...ВИЖТЕ КОРИТОТО НА РЕКА МАРИЦА...ВИЖТЕ МУ ЗАЩИТАТА ЗА СРУГ.ТЕНАТА СГРАДА...ТОЗИ ТРЯБВА ДА ОПЕРЕ ПЕШКИРА ЗА ЦЯЛАТА ПРОСТОТИЯ И ЛАКОМИЯ НА МЕКЕ.РЕТАТА ОТ ГЕРБ... ТРАДА Е ЗАВЛАДЯН ОТ ПРО.СТАЦИ...НАЧЕЛО С ЗДР.ДИМИТРОВ...

Отговори
6 4
Тошко

Тошко

10.09.2022 | 18:25

Когато коментираш - напиши си името! Не се крий като хлебарка. Знаем, че си комунист. ... Поздрави за Здравко Димитров!

Отговори
1 0
намръщенЪ

намръщенЪ

12.09.2022 | 11:17

Тоя да се яхне на Бузлуджанската чиния и да излети в Беларус или КНДР. Здравко може да не е цвете за мирисане, но тая каша не я надроби той, а един негов предшественик, не ща да си цапам пръстите с името му. Червената смет е сред средите на енергетиката, културтрегери-кухи лейки, архитекти и, разбира се, адвокати(там има всякакви)

Отговори
0 1
Тези сгради са руини и опасни

Тези сгради са руини и опасни

04.09.2022 | 07:58

Защо софиянци държат да живеем сред разрушени сгради. По цял свят се бутат и строят наново запазвайки облика на сградите. Защо журналистите не показват разрушените и опасни сгради, те не са паметник на култура. Опасни са за децата ни.

Отговори
11 2
Той така го разсече гордиевия възел,че го завърза

Той така го разсече гордиевия възел,че го завърза

03.09.2022 | 20:43

Още повече.

Отговори
10 1
Спрете да говорите неистини по tv

Спрете да говорите неистини по tv

02.09.2022 | 19:37

Стига сте лъгали по телевизията. Тези разрушени тюнюневи складове не са никакво културно наследство, те са опасни за града. Защо по телевизията се плещят щуротии, България да мисли, че нещо уникално е съборено. Пловдив център е опасен за децата ни, оттам минават за училищата си.

Отговори
21 3
Махай се от града ни, министре

Махай се от града ни, министре

02.09.2022 | 17:52

Министре, прочети статията на Руси Чернев, двамата уж "архитекти" също да я прочетат - рушащите се складове не са културна ценност. Нека се бутнат, да спасим от нещастие децата си. Нека способни и истински архитекти съживят Пловдив.

Отговори
20 4
Западняк

Западняк

02.09.2022 | 16:28

…А Руси Чернев пак си заключи коментарите в неговото писание на тази тема. Хубаво е да си велик, или поне да се мислиш за такъв.

Отговори
3 10
Асен Костов

Асен Костов

02.09.2022 | 10:49

Къде е малкия слон с боядисана грива от странджа Асен Костов планина да реши всички проблеми

Отговори
7 2
Минеков разпределя на “тъмно” 10 000 000 лв държавни пари в конкурс

Минеков разпределя на “тъмно” 10 000 000 лв държавни пари в конкурс

02.09.2022 | 10:30

..БЕЗ класиране.Сигнал до ПИК: https://pik.bg/%D1%81%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D0%BB-%D0%B4%D0%BE-%D0%BF%D0%B8%D0%BA-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D1%8A%D0%BC%D0%BD%D0%BE-10-000-000-%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%B2-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%81-%D0%B1%D0%B5%D0%B7-%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81-news1126228.html

Отговори
14 3

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?