Следвайте ни

Вдовиците с наследствени пенсии в Пловдив 4 пъти повече от мъжете

viber icon

Жените, които получават наследствена пенсия в област Пловдив, са четири пъти повече от мъжете, става ясно от онлайн справка в НОИ. Това се дължи на по-голямата средна продължителност на живота на дамите у нас. По данни на НСИ нежният пол в града под тепетата  доживява средно до 79 г., а силният - до 71 г.

Право да получават част от реалния размер на пенсията на починалия човек имат съпруг/и и деца. На децата парите се изплащат до навършване на 18-годишна възраст или до 26 г., ако учат. Право на нея доживот имат инвалидите, ако инвалидната пенсия, която взимат, е в по-малък размер от тази на починалия.

„Баща ми почина преди повече от 10 години, а аз съм с ТЕЛК и взимам 270 лв. инвалидна пенсия, но не съм се отказала от моята за сметка на наследствената, защото на баща ми щеше да е дори по-малка от моята. Имам приятел, който обаче се отказа, защото наследствената пенсия му е около 400 лв. и като работи си докарва сравнително добри доходи“, казва Мартина Иванова.

По данни на НОИ наследствена пенсия получават почти 9000 души, като 7153 от тях са  дами и 1758 - мъже. Статистиката показва още, че всяка трета жена, която получава такава пенсия, е под 59 години. Мъжете пък обикновено я взимат на възраст до 44 години. В тази група попадат 1104 от силния пол, чиито жени са починали или са учащи младежи, които са загубили родител.

Висока наследствена пенсия взимат 1372 души от Пловдивска област, а всеки трети от тях е доживял 80 години. Месечно към своите пари за старини те прибират между 400 и 1200 лв.  Най-ниската наследствена пенсия е 250 лв. и я взимат над 6000 души. Тя е най-масовата сума, която се полага член от семейството заради починал роднина.

Децата и инвалидите получават 50 на сто от парите за старини на покойника, а вдовците взимат 26,5%.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?