Следвайте ни

Вдигат торбите с боклук тихо с е-камиончета

Бизнесът ги дава под наем на общината

viber icon

Екологичните возила се произвеждат край Пловдив с инвестиция от 10 млн. евро 

Пловдив има шанс да стане първата община в България с е-камиончета, които да ползва за комунални нужди. Пловдивската компания „Милара интернешънъл”, която има производствени мощности и в САЩ, е готова да предостави на местната администрация „за показно” 40-50 автомобила, стана ясно от думите на съсобственика Красимир Петков. Той отправи офертата към кмета Здравко Димитров на бизнес събитието Индустрия 4.0, организирано от Економедия днес. Приемам присърце идеята и съм отворен за разговори, още повече че Пловдив се стреми да е зелен град, коментира градоначалникът, който също участваше в конференцията. Оказа се, че кметът вече е пробвал е-камиончетата и единствената му шеговита забележка била, че са малко тесни за неговия ръст.

Екологичните возила се произвеждат в Пловдив от миналата година, като за серийното им производство „Милара” направи инвестиция от 10 милиона евро.  Първоначално компанията, чиято основна дейност е изработка на роботи (част от които за американската армия), влиза в проекта на регистрираната в Германия Sevic systems SE и само сглобява превозните средства. Амбицията е обаче е-камиончетата да са изцяло „made in Plovdiv”. Возилата могат да бъдат надграждани с различни отделения за товар - от стандартни алуминиеви контейнери до пръскачки за вода. Това ги прави идеални и безшумни за събиране на боклука в големите градове или слагане на скоби на нарушителите на синя зона.

В началото на годината още едно емблематично предприятие в Пловдив - „Балканкар Рекорд” обяви, че ще произвежда електрически камиончета. От компанията обясниха, че работят усилено по базов електрокамион в две модификации за различните нужди на потенциалните купувачи на машините.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?