Вдигат паметник на Кудоглу на площада до пощата

Паметник на най-големия български дарител Димитър Кудоглу ще бъде издигнат в Пловдив със средства, събрани от спонсори. Зам.-кметът Красимир Ангелов съвместно с инициативния комитет ще обявят публично старт на кампанията днес по повод на Деня на благотворителността.

Според зам.-кмета най-подходящото място за паметника е пред часовника на Централна поща, където е била къщата на Кудоглу. Големият българин трябва да е изправен в цял ръст, счита Ангелов. Вече има и изготвен проект от скулптора Николай Савов. Паметникът трябва да е христоматиен, фигурата на благодетеля да е класическа, както са тези на братята Евлоги и Христо Георгиеви пред софийския университет, споделя скулпторът. През 1916 г. Димитър Кудоглу открива в Пловдив 11 трапезарии за безплатен обяд за 1000 души, независимо от тяхната вяра и народност. Търговецът подпомага непрекъснато млади българи да учат в чужбина, праща парични помощи на българските пленници от Първата световна война в Швейцария, дарява 150 000 лв. за пострадалите от земетресенията в Петрич и Чирпан, спонсорира библиотеки и музеи. Делото на живота му е Домът на благотворителността и народното здраве, който построява в памет на съпругата си, умряла млада от туберкулоза. Кудоглу купува за 5 млн. лв. сграда на мястото на днешната Централна поща, оборудва я като най-модерния тубдиспансер на Балканите и дарява два свои тютюневи склада, като завещава наемите от тях за вечни времена за издръжката на диспансера.

Имаме идея да открием и Дом на благотворителността, който да работи като музей, обяви Красимир Ангелов. За музей може да бъде преустроен старият Дом за деца „Рада Киркович". Предложенията ще бъдат внесени в Общинския съвет, който ще вземе окончателно решение.

Общината ще утвърди и няколко приза за благотворителност. Статуетките вече са изработени.  

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Лени

Лени

20.10.2009 | 12:28

Защо Редакцията не изпарти тази кратка инфо за Кудоглу на БКП-БСП-то? А иначе, идеята за паметника е повече от добра и много изненадваща за мен, тъй като освен тъпи и грозни паметници и шадравани, досега Общината нищо друго не е сътворила.

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?