Следвайте ни

Вдигат още три антични колони на Римския форум в Пловдив СНИМКИ

viber icon

Три антични колони от 1 – 2 век ще бъдат монтирани след празниците на Римския форум  - север, който се намира между Централна поща и Главната. 

Строителите и реставраторите вече започнаха подготовка. На разкопките са вдигнати три метални конструкции, които ще държат колоните. Те се правят от парчета автентичен материал, намерен по време на археологическите разкопки. 

 

Туристите ще могат да слизат по стълбите, изградени от площада и главната улица до античната улица с останки от древните сгради.  По-голямата част от проекта за възстановяването на тази част от Римския форум е изпълнена. Голата бетонна стена, която крепи изкопа и съседната къща, ще се „опакова“ със зелена растителност, обясниха строителите. 

Археологическите находки със статут на националния паметник на културата бяха изоставени близо половин век, след като са ги намерили при изкопните работи за строеж. 

Снимки от Иван Кирев

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Мии

Мии

04.09.2021 | 23:52

Псевдо колони открити от псевдо археолози по нареждане на псевдо кмет. Аста ла паста - както казват римляните.

Отговори
2 2
Истина

Истина

04.09.2021 | 23:20

Да имало е колони но отдавна красят вилите на бившите партийни лидери.. преди 50 години са ги краднали. :) Все пак се мъчат да докарат автентично пеизажа от преди 2000 години.. Много ми е интересно дали тези колони са били римски ..защото преди 12000 год. Рим не е съществувал...а Пловдив се доказа че е на толкова..

Отговори
1 1
Който и да е

Който и да е

04.09.2021 | 21:36

На "Античните" колони може да им видите армировката и кофража преди да се налее бетона. Пълна чалга. За това на драскачите им викат мисирки, защото не разбират и лъжат. На целия форум няма и една автентична колона, само бетонни с парченца камъни. В Рим фа сте видели такова чудо?

Отговори
5 1
454

454

04.09.2021 | 21:41

Толкова може баба Пройкова

Отговори
1 0
Поредното КРЕСЛИ;ВО заглавие на пар'цал Марица

Поредното КРЕСЛИ;ВО заглавие на пар'цал Марица

04.09.2021 | 19:26

Думата "АНТИЧНИ" ф заглавието да си я беше пъхнала г-цата където . . . да, именно. Или да си я беше сложила между кавички - понеже антични колони няма намерени Там, нито в Тайван, а са бетонови отливки фалши'фикати. Шикалка'венето - ама "...колоните. Те се правят от парчета автентичен материал..." означава само, че чакъл за отливка на бетона ще се ползва от мястото (недоказуемо!). Мижи да те лажем! Ето как с некадър'ният кул'турски ЗАМ- П.П. който замества Пуризъм със Туризъм и с дино'заври като у Ново Село ша станеме ЗА СМЕХ НА СВЕТО! (Оти они трева не пасат, кис-кис!)

Отговори
1 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?