Следвайте ни

Вдигат огромно виенско колело на пл. "Централен" в Пловдив

viber icon

Голямо виенско колело ще бъде издигнато на площад „Централен“ в Пловдив. Атракцията ще е висока 30 метра – почти колкото сградата на бившия Партиен дом. 

Конструкцията пристигна в разглобен вид от Виена. Колелото е одобрено от ЕСУТ и е с площ 340 кв. метра. Ще бъде издигнато точно пред Партийния дом.

Срокът му за разрешение е от 26 май до 28 юни, или 34 дни. Таксата, която ще плаща фирмата, която го издига, е 23 100 лева. Точно толкова са внесли като гаранция за евентуални щети, ако има нарушение на настилката на площада. 

Колелото разполага с всички застраховки и паспорт за безопасност. Работното време ще е съобразено с Наредбата за опазване на обществения ред – до 23 часа. 

Идеята за издигането на Виенско колело, което да бъде наречено „Пловдивско колело“, се появи преди година в кметството на „Централен“.

Тогава бе решено така да се отбележи 400-годишнината от преминаването през Филипопол на английския пътешественик Питър Мънди, който първи описва такава атракция, видяна тук.

Кметът на „Централен“ Георги Стаменов планираше след време да се изгради още по-високо колело на върха на Младежкия хълм, което да се казва „Пловдивското око“ по примера на атракцията в Лондон.

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

За тепето

За тепето

26.05.2021 | 18:16

И аз съм за тепето. Там е мястото на такава атракция. Ще звъня утре в Централен, ако трябва да съберем подписка. Като е горе на тепето ще има и въздух и гледка, на главната само пек.

Отговори
1 0
инж. Иван Тотев

инж. Иван Тотев

26.05.2021 | 16:04

Качето го на тепето.

Отговори
2 1
Виена

Виена

26.05.2021 | 15:34

Селяни ята ни завладява тооталноооо. Защо всичко трябва да е в центъра, то не бяха пързалки, то не бяха хора, ужас. По-селски града никога не е бил, ама то с тези нови граждани какво да очакваме, хляб и зрелища. И фермерски пазари...

Отговори
6 2
Пловдивчанин

Пловдивчанин

26.05.2021 | 15:11

А кой велик мислител реши да го пльосне на центъра в най-големия пек?Много хубаво са мислили за тепето, там му е мястото на колелото!

Отговори
5 2
Джендема

Джендема

26.05.2021 | 15:13

Тъкмо щеше да има нещо интересно, ама явно много умни глави има. Централен са били прави

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?