71

Вдигат общински такси в Пловдив: Плащаме повече за "паяк" и скоби, но Синя зона остава 2 лева

Такса "куче" става 50 лева от 1 януари догодина

 

Община Пловдив увеличава част от местните такси и цени на услуги, както беше предупредил кметът Здравко Димитров.

Галопиращата инфлация в страната след поскъпването на тока и горивата са основната причина за поскъпването, което администрацията предлага с проекта на Наредбата. Тя е публикувана на сайта на общината за обществено обсъждане, след което ще се разглежда в местния парламент.  Ако се приеме, новата тарифа ще влезе в сила от 1 април.

Предложенията за изменението на такси и услуги са дадени от общинските предприятия и структури на бюджетна издръжка.

От ОП  „Паркиране и репатриране“ искат да се завишат санкциите за нарушителите. Така , например, за поставената скоба в синя зона собственикът ще плаща 40 лева вместо 30. Репатрирането на кола с паяк скача от 60 на  80 лева. Ако собственикът на автомобила е успял да улучи момента, в който го вдигат, ще плати половин цена или 40 лева. 

Таксата от два лева за престой в синя зона се запазва. През тази година стопаните ще плащат същата такса куче от 30 лева. От 1 януари догодина обаче тя става 50 лева.

Актуализация се предлага и за тротоарно право, за което търговци и ресторантьори плащат такса. Администрацията е подготвила промени в зоните, за които е въведена тарифа с цените.  

 Основният мотив на градската управа е, че зоните и цените са приети през 2012 г. и вече 10 години не са променяни.

Централната търговска зона се допълва с пространството между ул. „Ибър“, бул. „Марица“ – в отсечката между  „Цар Борис III Обединител“ до  „Брезовска“; бул..„България“ от ул.„Победа“ до "Цар Борис III Обединител“ (кръговото на панаира) и бул.„Цар Борис III Обединител“между бул. „България“ до „Марица“ -север.

Първа търговска зона се разширява, а Руски пазар влиза във втора зона вместо трета. Съответно се покачват нагоре и таксите, които са най-високи в централната и първа зони.

Най-посещаваният Природонаучен музей също поскъпва. Морският аквариум, е реконструиран, има две нови зали – зала с аниматроник модели на динозаври и зала за едноклетъчни организми. Разходите за поддръжка обаче са повече. Затова се предлага  вход за експозиция за деца до 7 години  да се увеличи на 2 лева вместо левче,  за възрастни от 6 лева на 7.

От ОП "Жилфонд"  искат за ползване на басейн "Младост" цената да се вдигне от 6 лева на 15 лева, за ученици и  студенти от 4 на 10 лева. Цените на карти за ученици, студенти и пенсионери се запазват, както и за карти за граждани. 

Завишават се частично услугите на "Градини и паркове", "Чистота", "Дезинфекционна станция", "Зооветеринарен комплекс", който извършва услуги за улов на бездомни кучета от други населени места. Променят се и част от тарифите за Колодрума и спортните обекти на Младежкия център.

Частично се променят цените  на услугите на ОП "Траурни дейности".  Въвежда се нова услуга за почистване на гробно място с цена 24 лв. на месец, тъй като има интерес към тази услуга от граждани.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
007

007

22.02.2022 | 18:55

Г-н. Кмет, разни общин. съветници(серсеми), усещате ли ,че работата върви на кютек и в скоро време ще усетите гореща народна любов ...а ?????

Отговори
10 2
Първо си вдигнаха заплатите

Първо си вдигнаха заплатите

22.02.2022 | 12:11

Кметът 5082 лв, общинските съветници не ми се говори затова вдигат цените на таксите а пенсиите с два-три лв иди.оти. нагли иди.оти.

Отговори
24 2
От Пловдив

От Пловдив

22.02.2022 | 11:57

КОйто иска да живее като "гражданин" трябва да свикне с мисълта да си плаща за всичко и навсякъде!

Отговори
9 16
От народния Пловдив ,до Пловдив ( на крадците и калинките)

От народния Пловдив ,до Пловдив ( на крадците и калинките)

22.02.2022 | 13:04

И това го казва някой общински крадец,калинка или излиза от Империал след като ограбиха Пловдив за 100 години напред .Гепирастка СГАН.

Отговори
14 2
Бля,блу

Бля,блу

22.02.2022 | 11:45

Вдигат цените на Какво се сетят ,а пенсията ,3 или 4 лева, така заспали пенсионери и преди и сега, затова сме на това имагинерно състояние положение!

Отговори
24 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?