44

Вдигат колите на инвалиди след 3 часа престой в синя зона

Авт​омобилите на хора с увр​еждания, спрени на безплатните места в синя зона, ще бъдат вдигани принудително с паяк, ако надхвърлят максималното време за престой - 3 часа. Наказателната мярка е предвидена в проекта за изменение на Наредбата за организацията на движението и паркирането в Пловдив и внесена от кмета Здравко Димитров и неговия заместник Тодор Чонов за гласуване в Общинския съвет на 6 април. В момента колите на инвалидите ползват местата със знак Д21 безпрепятствено, въпреки ограничението от 3 часа, тъй като в наредбата не са визирани наказателни мерки.  Предложението за  принудителното преместване на просрочилите времето е направено от директора на ОП „Паркиране и репатриране” Ненко Калакунов. Той счита, че с безплатните места за инвалиди се злоупотребява, като по този начин са ощетени други хора с увреждания, които не могат да се възползват от предимството. Собствениците за своя сметка ще заплащат разходите по репатрирането и престоя на закопчаната кола на наказателен паркинг.Калакунов дава пример с автомобил с регистрационен номер РВ4197НА, който редовно спира на безплатно инвалидно място в синя зона на ул. „Кап. Райчо” от 9,30 до 16,15 часа.

Добрата новина за собствениците на електромобили е, че ако те имат зелен регистрационен номер, няма да се налага да обикалят из кабинетите на Общината, за да си вадят стикер, както беше досега. Електрическите автомобили се ползват с правото да паркират в синя зона без пари, както „Марица” вече писа. Пет улици  са предложени да бъдат включени в обхвата на синя зона - част от бул. „Свобода” между ул. „Перущица” и „Царевец”, ул. „Ген. Данаил Николаев”, „Лейди Странгфорд”, „Пейо Яворов” и ул. „Янко Сакъзов”. 

В синя зона в града са включени вече над 100 улици

От платеното паркиране, включително на общинските паркинги, както и от наказателните мерки - скоби и репатриране с паяк, приходите на предприятието за миналата година надхвърлиха 7 млн. лева.  

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?