49
Следвайте ни

Вдигат драстично глобите за замърсяване на въздуха в Пловдив

viber icon

Промени в Наредбата за опазване на околната среда, които целят да се подобри качеството на въздуха и да се ограничат негативните въздействия върху атмосферата, предвижда Община Пловдив. Това съобщи зам.-кметът по екология Анести Тимчев. По думите му промените ще позволят да бъдат въведени зоните с ниски емисии на територията на Община Пловдив. Самите зони ще ограничат употребата на определени видове горива или уреди за отопление, както и движението на определени категории моторни превозни средства на цялата територия на общината или на част от нея. В момента Община Пловдив изработва методика за въвеждане на зоните, която  ще определи и съответните мерки, забрани, ограничения и такси.

Проектът предвижда също да се засили контролът върху изгаряне на дървесината, която се използва за отопление и е един от замърсителите на въздуха. За да не вреди на неговото качество, тя трябва да бъде чиста и суха, да не е обработвана с бои, лакове, смоли и лепила, да не е импрегнирана или да е претърпяла друга химична обработка, да не е смесена с текстил, пластмаси, гуми или други петролни продукти.

С изменението на общинската наредба се завишава контролът по поддържането на чистотата на строителните площадки. Вдигат се санкциите за нарушителите, които чрез строителни или други ремонтни дейности  замърсяват атмосферния въздух. Предвижда се глобите за физически лица да бъдат от 500 лв. до 1000 лв., а за юридически – от 1400 лв. до 4000 лв. До момента санкциите за физически лица бяха в размер от 300 лв. до 800 лв., а за юридически лица от 1400 лв. и стигаха до 3500 лв.

Проектът е публикуван на официалната страница на общината: https://www.plovdiv.bg/proekt-okolna-sreda/

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Батко

Батко

26.11.2021 | 10:56

И какъв е смисълът, контрол няма! Подавам сигнали срещу замърсители, завеждат ми сигнала и 3 месеца не могат да го хванат, че трови въздуха. А аз няколко години вече не си отварям прозореца. Аман от бюрократи, които не си мърдат пръста.

Отговори
10 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?