1939

Възстановяват паметника на Кудоглу в Цар-Симеоновата градина

Да се възстанови паметникът на най-големия дарител и почетен гражданин на Пловдив Димитър Кудоглу в Цар-Симеоновата градина. Това предлага кметът на града Здравко Димитров, а идеята е включена за обсъждане в дневния ред на сесията на Общинския съвет в четвъртък.

През август 2022 г. се навършват 160 години от рождението на тютюневия търговец, създал през 1927 г. Дома на благотворителността и народното здраве "Димитър Петров Кудоглу" на мястото на днешната Централна поща. Здравно заведение от диспансерен тип е било предназначено за безплатно лечение на бедните граждани от най-опасните за обществото болести - туберкулоза, венерически заболявания и детска смъртност.

До 1944 г. дарените от него средства за начинанието надхвърлят 41 милиона лева. Димитър Кудоглу умира в Пловдив през 1940 г.  След 9 септември 1944 г. обаче делото му е осъдено на забрава, а фондацията и здравното заведение са ликвидирани. През 1449 г. е свален и неговият бюст-паметник в Цар-Симеоновата градина. През 1974 г. пък е разрушена сградата на Дома в центъра на Пловдив.

През 2010 г. Общинският съвет взе решение за поставяне на паметник на Кудоглу в градината, на след проведен конкурс комисията по паметниците в Министерството на културата не одобри проекта на скулптора Николай Савов, който спечели конкурса.

Към днешна дата пък дарената от благодетеля бивша Белодробна болница се ремонтира, за да приеме нуждаещите се от подслон украински бежанци.

Сега Общината и наследниците на дарителя имат намерение да възстановят някогашния негов паметник в централния градски парк. 

След направена консултация с автора на проекта за реконструкцията и обновяването на Цар-Симеоновата градина арх. Петко Прокопиев е избрано подходящо място, което е в югоизточния край на градината. Изготвянето на проекта ще бъде финансирано от  наследниците на Димитър Кудоглу, след което той трябва да бъде съгласуван и с Националния институт за недвижимо културно наследство.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Paula Fox

Paula Fox

23.05.2022 | 14:48

Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ cеkс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ->> https://ja.cat/id398062

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?