Следвайте ни

Възмутен пенсионер: Хлябът хем е скъп, хем мухлясва на втория ден

viber icon

„Купих си заводски бял хляб от 700 грама, от магазин до Гроздовия пазар, но на втория ден остатъкът от него мухляса“. За това се оплака в редакцията на „Марица“ пенсионерът Александър Паунов, който донесе за доказателство няколко филии от плесенясалия хляб. 

Възрастният човек се възмущава, че цената на насъщния е висока, а качеството му не е на ниво. Той разказа, как навремето майка му замесвала по 10 самуна на ден, които издържали до седмица.

Производители обясниха, че по принцип хляб, в който няма изкуствени подобрители за удължаване на срока на годност, издържа до два дни и е нормално да мухляса. Плесен бързо може да се получи и тогава, когато хлябът още топъл се опакова в найлонови торби. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Филадендрона

Филадендрона

05.09.2021 | 22:48

Сега има само гмо пърчовини, пълни с хим.торове - няма как да очаквате нещото да става. То не е само пшеницата, ами и всички останали съставки на хляба...

Отговори
1 0
Спомени

Спомени

03.09.2021 | 21:08

Спомените който ги има е добре, ама младите не помнят едновремешният хляб. Хлябът се произвеждаше доста трудоемко, с много ръчен труд но ставаше добре. Сега технологията е съвсем друга и както на всичко така и на хляба качеството не е добро. Мога да кажа че сегашният хляб въобще не може да се сравнява с този от преди 30-40 че дори и от преди 50 години. Просто всичко се променя, няма спиране, гон се висока производителност с по малко хора и по голяма печалба.

Отговори
7 2
Методи

Методи

03.09.2021 | 19:36

Другия път дядката да гледа до кога е годен хляба. Масово в магазините продават хляб на 2-3-4 дена. Че и го подреждат пред по-новия. Тези пакетираните трябва да имат срок на годност поне 3 или 4 дена напред.

Отговори
7 1
Методи

Методи

03.09.2021 | 19:44

И още нещо. На който му се яде топъл и ароматен хляб, да си купи домашна хлебопекарна. Слагаш брашно, вода, сол, захар, олио и 1/4 кубче мая. И след 3 часа целия апартамент ухае на топъл и вкусен хляб, като едно време. Отнема 5-10 мин. зареждането. По-бързо е от колкото да идеш до магазина.

Отговори
8 1
Точно така

Точно така

03.09.2021 | 22:24

600 г брашно, 360 г вода, 10 г мая и 5-10 г сол. Ако не ти се чака 3 часа, може да го пуснеш на програма за месене и след час и половина да си го изпечеш във фурната. Аз така си правя малки питки. Но 3-часовата програма е класика. А има и отложен старт. Сметнете на каква цена излиза близо килограм хляб и повече няма да си купите имитация в найлон.

Отговори
6 0
Нагли хлебари

Нагли хлебари

03.09.2021 | 19:25

Хляба може и да мухляса, но не на другия ден! Нагли печалбари! Като всички търгаши! Всяка година увеличават цената - един път заради валежите, другия път - заради сушата!

Отговори
7 3
Спомени

Спомени

03.09.2021 | 19:23

Едно време като дете си спомням, като донесяхме хляб от фурната на село, не мухлясваше изобщо. Само изсъхваше. Никакви подобрители нямаше тогава, а беше много по-добър.

Отговори
12 0
Методи

Методи

03.09.2021 | 19:33

Но не го държахте в наелонови торби. Нали?

Отговори
6 1
Дима

Дима

03.09.2021 | 20:02

Трябва да се помисли и за опаковката на хляба, т.е. да не е в найлонови торби а книжни или биоразградими, както смениха пластмасовите чашки за кафе с картонени.

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?