71

ВАС отсече: Фишовете по стъклата на колите в Пловдив - незаконни

Това стана след  дело, заведено от санкционирани шофьори по Наредбата за организацията на движението и паркирането в града под тепетата

 

Върховният административен съд поряза Община Пловдив и обяви за нищожна част от Наредбата за организацията на движението и паркирането. По-конкретно става въпрос за чл. 42, ал. 1-4, и чл. 43, ал. 4. Оспорените разпоредби на чл. 42 от Наредбата регламентират налагане на глоба с фиш за маловажни нарушения, установени при извършването им в отсъствието на водача.  С други думи - фишовете, които органите на реда лепят по стъклата на колите, са незаконни.  

Пада и алинея 4 на чл. 43 от Наредбата, която предвижда налагане на административно наказание, в случай че фишът не бъде заплатен в 7-дневен срок.

До решението на ВАС се стига, след като двама шофьори от Пловдив и София оспориха фишове, написани им за неправилно паркиране. Върховните магистрати посочват, че при анализ на съдържанието на оспорените разпоредби се установява, че същите почти дословно преповтарят разпоредбите на Закона за движение по пътищата. Тоест общинската наредба преурежда отношения, които вече са уредени с нормативен акт от по-висока степен (ЗДвП). Съдът настоява, Общинският съвет, одобрил въпросната Наредба, не разполага с компетентност да приеме разпоредби с такъв предмет. Казано с други думи, подобни глоби следва да се налагат не по Наредбата на Община Пловдив, а по Закона за движение по пътищата. Това, от своя страна, отваря огромен вакуум назад във времето, тъй като хилядите шофьори, които са били глобени незаконно, могат да пожелаят да потърсят правата си и възстановяване на платените санкции. Тогава ще започне вълна от дела, а процедурата ще се проточи с години.  

Наредбата с първоначално име Наредба за спиране, престой и паркиране на моторни превозни средства на територията на Пловдив е разписана от администрацията на бившия кмет Иван Тотев и е одобрена от Общинския съвет на 9 януари 2012 година. Във времето тя е претърпяла множество промени, като е сменено и името й.

Това е втори случай, в който Върховният съд се произнася по законосъобразността на въпросната наредба. Предишния път магистратите отмениха действието й в частта, касаеща ур​ежд​ането на платено паркиране със скоби до жилищните блокове. 

Гражданите на Пловдив също често оспорват различни разпоредби на Наредбата, които според тях са в конфликт със Закона за движение по пътищата. Шофьори твърдят, че фишовете се лепят избирателно и често на автомобили, които по никакъв начин не затрудняват движението, нито пък създават предпоставки за катастрофи. В същото време шофьори, спрели направо в кръстовищата на малките квартални улички, пречещи както на останалите водачи, така и на пешеходците, остават безнаказани. 

 

Йордан Ставрев, зам.-кмет по обществения ред и сигурност: Ще променим наредбата. Вече налагаме санкциите по ЗДвП

Йордан Ставрев

Община Пловдив продължава да налага санкции за неправилно  паркиране, но във фишовете и наказателните постановления за основание се посочва Законът за движение по пътищата, а не Наредбата за обществения ред. „Работим по този начин вече 4 - 5 месеца и предстои в скоро време да направим промяна и на съответните текстове  в наредбата”, каза за „Марица”  зам.-кметът по обществения ред и сигурност Йордан Ставрев по повод на решението на ВАС, с което е отменена глоба заради неправилно цитираното основание.  

„В ЗДвП пише, че кметовете на общини или упълномощени от него лица могат да налагат глоби за неправилно спиране и паркиране. Издали сме такава заповед и всички глоби вече се налагат по ЗДвП. Предприехме мерки още миналата година, когато няколко наказателни постановления бяха отменени на първа съдебна инстанция”, допълни Ставрев.  

Запитан това не означава ли, че след решението на ВКС ще последва лавина от обжалване на наложените по-рано санкции, зам.-кметът  каза, че това е въпрос от юридическа компетенция. Ставрев отбеляза, че при паркирането се допускат много нарушения, много са и сигналите на граждани, които алармират за паркиралите в нарушение на закон​а. 

Автор: Валентина Йеремиева

 

Оцени новината

Оцени новината
3.8/5 от 21 оценки
3.8/5 от 21 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
19 коментара
BBB

BBB

09.03.2023 | 17:09

Пред ключа всички са равни

Отговори
1 2
ще ви троша стъкла и

ще ви троша стъкла и

09.03.2023 | 12:51

Огледала тогава на наглеците

Отговори
4 3
dimitar

dimitar

09.03.2023 | 12:10

оферта за личен и професионален заем Ние сме кредитна финансова институция, представлявана от голяма инвестиционна група Euro Pacific Bank. Ние предлагаме много изгодни кредитни услуги от 8000 евро до сума от 500 000 евро с възможност за връщане с лихвен процент от 2,5% годишно за период на погасяване от 25 години. Затова предлагаме нашите финансови услуги, ако се интересувате Имейл: [email protected]; whatsapp:+33 745 503 314

Отговори
0 5
Ганьо

Ганьо

09.03.2023 | 11:38

Българина е много прост.Като ни управляваше толкова време еднокнижник е нормално.Журналистите не обясняват ,а подвеждат.Просто общината може да те глоби за паркиране на тротоар или градинка,но не заради нарушение на закона за движение по пътищата примерно в нарушение на пътен знак.Там може КАТ.

Отговори
9 4
г5уг5н4

г5уг5н4

09.03.2023 | 16:38

пред нас пращат новобранци от РПУто да пишат фишове под знака

Отговори
1 1
Десен

Десен

09.03.2023 | 11:38

Hahahh. Гарантирано от ГЕРБ. Една наредба не могат да напишат като хората. Но пък според "независимо" проучване, ще са първи или втори на изборите. Нищо, че не познавам, а и хората покрай мен не познават дори един човек, който да ги харесва или да е казал, че ще гласува за тях. Вотът от чужбина е реален, този тук - манипулиран и контролиран. Все зависими гласуват за тях - държавни калинки, наркозависими, всякакви бандити, мигани и прочее.

Отговори
16 1
г5уг5н4

г5уг5н4

09.03.2023 | 16:42

Всякакви общински предприятия, болници и спортни клубове са пълни с членове на герб назначени на щат, взимащи заплати и бонуси за нищо. Някои дори като използват безвъзмездно общинската инфраструктура си изкарват допълнителни необлагаеми доходи от еднократни и членски такси. Герб тази организация я градиха много години, така че не чакайте някоя от измислените партии грантаджии от софия да променят нещо на местния вот.

Отговори
7 1
Сашо

Сашо

09.03.2023 | 11:17

Не се радвайте,а четете.За същите нарушения полицията не само ще ви глоби ,а ще ви отнеме и контролни точки и книжката на трупчета

Отговори
8 1
Рени

Рени

09.03.2023 | 10:59

Заповядайте покрай Корона в Смирненски да се упражнявате в писане, че новите граждани ни налазиха грубо. Интересно защо няма глоби тук?

Отговори
14 3
Хубаво

Хубаво

09.03.2023 | 10:25

...незаконни са, но това оправдава ли факта, че в Пловдив се паркира безобразно и абсолютно навсякъде, без никакво съобразяване с тротоари, кръстовища, зелени площи...

Отговори
15 2
Майна

Майна

09.03.2023 | 10:02

На 24 декември в СЪБОТА в празничен и почивен ден след наредба 1 седмица по рано от община Пловдив че на тези празнични и почивни дни синя зона ще бъде безплатна аз отивам на кино в събота на 24 декември на обяд в кино еко комплекс на 6 ти септември и паркирам на улица Жан жорес на паважа в дъното без да преча на никой . Излизам от киното и виждам фиш!! Това нормално ли е

Отговори
9 3
Георгиев

Георгиев

09.03.2023 | 08:43

Последнта ми случка беше зад мол Пловдив до кафе тоскана, една мазда беше паркирала на тротоара и неможе да се мине, нито майка с количка, нито пешеходец и след като се обадих в второ районно ми казаха, че няма свободни коли и ако може да им дам номера на колата, за да им се обади да преместят колата. Полиция, пълна пародия, имам чувстовот, че полицията не пази народа, а изпълнява поръчки на вишестоящите, както се вижда как подготвя една партия да спечели изборите и както Рашков и Президента както подготвиха тогавашната Промяна и в последсвие пълна Подмяна!

Отговори
28 3
Майна

Майна

09.03.2023 | 09:58

Заради такива доносници кому-няги и бо-клу-Ци като теб Пловдив вече е едно гето

Отговори
5 11
Абе майна

Абе майна

09.03.2023 | 10:16

Пловдив е гето поради ред други причини!И в хаоса на гетото пуснаха куцо и сакато да лепят и глобяват.

Отговори
14 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?