Външни квестори следят за преписвачи

Външни квестори ще следят за подсказвачи и преписвачи по време на изпита за елитните гимназии след 7 клас. За първи път тази година кандидат-гимназистите няма да се явяват на отделен изпит, а тестът от външното оценяване ще служи като вход. Досега учениците бяха пазени от преподаватели на същото училище, докато сега ще бъдат ангажирани учители от съседни школа и те не трябва да преподават по изпитния предмет. Както се провеждат матурите.

В момента литераторите под тепетата дават предложения какъв да бъде форматът на изпита по български. Върви се към тест с езикови въпроси и трансформиращ преразказ - форматът, който бе утвърден в последните години. В повечето училища ще има монтирани камери. На допълнителни изпити ще имат право само гимназиите с национален статут.

„Най-важното е да има контрол по време на външното оценяване и да се осигурят еднакви условия за всички, за да направим най-добрия избор", коментира директорката на Английската гимназия Мариана Генчева. Засега езиковите и Математическата не са правили постъпки за допълнителни изпити.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?