Следвайте ни

Валери Кьорленски: Нихилизъм е да не се гордееш, че сме били столица на културата

viber icon

Четири години след като напусна фондация "Пловдив 2019", Валери Кьорленски отново се завръща в управителния съвет на мястото на Илия Кирчев като зам.-председател. Това става по предложение на общински съветници от квотата на ГЕРБ.

Кьорленски бе един от първите специалисти, изготвили книгите за кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата. Сега работи в Драматичния театър като мениджър "Проекти", пише пиеси и играе.

Разговаряме с Кьорленски за съдбата на фондацията - трябва ли да продължи да съществува, какви са целите ѝ, какво беше свършено в годината, когато бяхме Европейска столица на културата.  

- Г-н Кьорленски, защо напуснахте фондация „Пловдив 2019“ през 2016-а?

- В началото на основаването на фондацията през 2011 г. ми предложиха да вляза в УС. Тогава нямах никаква представа какво е европейска столица на културата. Първите служители бяхме трима. Наложи се да работя постоянно, на цял работен ден в продължение на година. През 2013-а ме назначиха за изпълнителен директор, като в следващите години бях и артистичен директор, в зависимост от нуждите на организацията. Започнахме сериозна подготовка за кандидатстване, макар всички да очакваха, че ще спечели София. Успяхме да "излъжем" комисията и спечелихме. Нашата стратегия не беше да покажем, че сме най-великите. Точно обратното - искахме да покажем, че градът ни има много хубави моменти, но и много проблеми. Има гето, има само един театър, непознати сме в Европа.

През 2016-а, след преминаването на международните мониторинги, се обадих на екипа и казах да ми търсят заместник. На мен не ми е работа да съм администратор. Цял живот съм се занимавал с друго и исках да се върна да работя в театъра. Вече не ми беше интересно да пиша и давам отчети. Не намирах смисъл.

- Сега намирате ли смисъл?

- Преди по-малко от месец ми се обадиха общинските съветници от ГЕРБ и ме питаха дали имам интерес да се върна. Доста си помислих, но накрая реших, че има смисъл. Защото ми се струва, че има голямо неразбиране какво всъщност е ЕСК и каква е мисията оттук нататък на фондацията. Това ме мотивира.

Трябва да подчертая, че не съм политически назначен, защото не съм към никоя партия. А също така членовете на управителния съвет не получават заплата. Заплата получават само щатните служители. Това е важно, защото хората си мислят, че сме окрали света, че всички много печелим. И не харесват, когато някой друг трябва да одобри проектите им.

През  2016-а напуснах фондацията, защото не виждах смисъл, но сега се връщам, понеже има голямо неразбиране за мисията ѝ

- Смятате ли, че фондация „Пловдив 2019“ трябва да продължи да функционира?

- Смятам, че закриването на фондацията, която направи Европейски месец на културата през 1999 г., е голяма грешка. Когато решихме, че Пловдив трябва да кандидатства за ЕСК, се оказа, че фондацията ни няма история. А едно от важните неща, когато те оценяват, е историята и колко общински и държавни пари си управлявал досега. Затова при кандидатурата ни едно от огромните затруднения бе, че фондацията е нова.

Да, трябва да съществува, защото има много европейски проекти, по които тя, вече с опит, може да кандидатства. Няма смисъл да спираме нещо, което вече сме създали. ЕСК не е само лъскавата опаковка, но и реклама за града ни. А не забелязвам хората в Пловдив да се гордеят от това, че сме били столица на културата.

- А защо според Вас не се гордеят? Това не е ли оценка за направеното?

- А не е ли оценка за пловдивчани? Нихилизмът не е ли самият той оценка за хората в Пловдив? Вероятно са имали погрешни очаквания. Трябва да избягаме от комплекса за втори град. Ние имаме цялото право на света да сме със самочувствие.

 

Поканиха ме общинските съветници от ГЕРБ, но не съм политически назначен, защото не съм към никоя партия

- Под каква форма трябва да продължи фондацията според Вас?

- Тя трябва да продължи да е общинска. Може да е в много по-малък състав и да е допълнение към отдел „Култура“. Необходими са една-две стаи в общинска сграда и няколко служители. Освен всичко може да набира фондове, да генерира пари от спонсори. Съществуването ѝ е задължително, защото  тя вече има беграунд от над 1000 събития и много международни контакти. Това дава възможност на града да бъде част от европейската култура, а фондацията е неговият представител.

Имайте предвид, че от всички европейски столици на културата ние сме с най-малоброен състав и най-малък бюджет.

- Общината обмисля и вариант за пълното ѝ затваряне.

- Чух за този вариант. Категорично съм против затварянето ѝ, защото това е равносилно на изхвърлянето на боклука на един много голям актив на града. Оттук нататък фондацията няма да има големи разходи. Тя ще съществува с минимални средства, но ще има огромен опит и история и когато се наложи градът да кандидатства за нещо, това е организацията, която може да го направи.

Каквото е станало дотук, е станало! Кое се е получило добре, кое зле, кое с лоша реклама, кое с хубава, всичко това е минало, но то съвкупно е едно богатство от събития, управлявано от една организация, която си го пише на сметката.

Хората от фондацията са натрупали този капитал и трябва да се използва, без значение кой е вътре. Разлика не бива да има. Фондацията е само още една възможност за развитието на Пловдив.

 

Категорично съм против затварянето на фондацията, това е равносилно да изхвърлиш на боклука един много голям актив на града

- Как ще коментирате откриването на ЕСК? От похарчените пари до факта, че бе създадено главно от чуждестранни граждани?

- Да, имаше доста спорни мнения. Моето беше, че откриването трябваше да бъде направено от българи. Визията беше добра, но трябваше ние да си го направим. Можеше да се получи по-зле, може и по-добре. А и вероятно щеше да излезе по-евтино.

И все пак оценявам нашето откриване като едно от най-добрите. Подобно събитие трябва да бъде помпозно, защото то се запомня в европейски мащаб. Видях много малко хора, които искрено се забавляваха, без да намират кусури.

- Каква ще е съдбата на Hills of rock?

- Hills of rock е доста специфично събитие. Най-вероятно през 2021-ва няма да е в рамките на три, а на повече дни. Хедлайнъри ще са Slipknot, които са отказали участие в Румъния. България ще е единствената им спирка на Балканите, което означава, че ще привлекат публика от съседните държави.

Засега не зная с какви средства ще се финансира, но гарантирам, че финансирането на фондацията е една неголяма част от общата стойност на проекта. Дофинансирането от страна на организаторите е близо 5:1. Иначе с парите, които градът дава за едно такова събитие, не може дори да се построи сцената. Съоръженията са много скъпи. Стотици хора са замесени в цялото провеждане. Ако критерият е най-ниската цена, може би ще правим концерт на гимназиална група за 1300 лв.

Мислят, че сме окрали света, а в Управителния съвет на фондация "Пловдив 2019" не получаваме заплати като щатните служители, заявява новоназначеният зам.-председател

- Какво предстои до края на годината?

- До края на годината трябва да се финализират финансовите отчети за отминалата 2019 година. Предстои да обявим втората отворена покана от наградата "Мелина Меркури", за което ще има още едно събиране на управителния съвет, за да обсъдим принципа на разпределяне на правилата, начина на кандидатстване, кой има право да участва и т.н. Разбира се, голям проблем създаде и пандемията, защото много събития не могат да се проведат. Затова ще се действа спрямо ситуацията.

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Пенчев, Пенчеееееев мизантроп на квадрат си

Пенчев, Пенчеееееев мизантроп на квадрат си

13.12.2020 | 12:14

Тотев направи ПЛОВДИВ ЕВРОПЕЙСКИ град и само иди , т може да го отрече. А Кьорленски е настоящ ПЛОВДИВСКИ БУДИТЕЛ. Хвала на хората обичащи НАШИЯ ГРАД!

Отговори
4 2
Пенчев

Пенчев

13.12.2020 | 10:11

Глупост е да се гордееш с това, което Тотев направи от европейската столица.

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?