Следвайте ни

Валентин Гаджонов: Оставих кариера в Англия заради уюта на Пловдив

viber icon

Няма кратък и еднозначен отговор на въпроса „Защо замина?” и „Защо се върна?”. За всеки емигрант е различно и зависи от първоначалните планове и очаквания, приспособяването към новата среда, амбициите и упоритостта. А също така и от силата на болестта „носталгия” по скалата на сърцето.

Аз лично и в двата случая търсих промяна, лаконичен е Валентин Гаджонов. Той е „бащата” на Ева - първия в света дигитален рецепционист, който вече е внедрен в много хотели у нас. На пловдивчани пък е познат с бутиковия си ресторант „Кристал”, който за късмет успя да продаде преди коронакризата и последвалите локдауни на бранша.

Заминах за Великобритания, защото след като завърших казарма, имах две опции - университет тук или самолетен билет за навън. Съдейки от опита на приятели студенти, животът им продължаваше да си тече в обичайното русло, така че заложих на втория вариант, разказва той.

Първият му английски работодател дори не го поздравявал, като се разминавали, но очевидно тайно го е наблюдавал и оценявал, защото когато инвестирал в ресторант извън Лондон, директно го поканил на ново работно място. Ресторантът изглеждаше нереално, всичко беше изпипано до последния детайл, а сервитьорите имаха вид и говореха като хора с IQ далеч над средното, много „смарт”, както сега е модерно да се казва, смее се той. Дебютът му бил като сервитьор и в служебните му задължения влизало всекидневно обучение по 2 часа на тема храни и напитки.

Сервитьорите там бяха ходещи енциклопедии, на мен ми отне 3 месеца да науча „базовите понятия”, които се равняват на университетски знания според нашата система, казва той. Българинът показал, че може да се разчита на него, и кариерата му тръгнала с летящ старт. Впоследствие менажирал ресторанти, оценени със звезди Мишлен, и бутикови хотели. Успешно завършил и Кеймбридж колидж. Живот на високи обороти и с добър стандарт.

Точно тогава обаче, насред най-успешните ми години, нещо се преобърна в мен и реших да се връщам в България, разказва Валентин Гаджонов. По думите му просто си дал сметка, че е влязъл в един коловоз - работа, вкъщи, работа, вкъщи. Осезателно започнала да му липсва родината с неща, които трудно се описват - въздуха, уюта, айляка. Първите реакции на близки и приятели „Ти си луд!” преглътнал с усмивка и през 2014 година се завърнал.

Голяма еуфория беше, първите месеци ми минаха с „розови очила”, а после дойде професионалният шок - тук мениджърите не се отнасяха подходящо с подчинените си, служителите пък от своя страна ​- с клиентите. Персоналът трябва да се обгрижва като малко дете, да се мотивира, да се грижиш за него, за да сте наистина екип и да е жив огънят в бизнеса, смята той.

Паралелно с разработването на гурме ресторанта в Пловдив, работел и по Ева. В момента, заради пандемията, дигиталният рецепционист се радва на голям интерес от страна на хотелиерите, защото им спестява необходимостта да поддържат рецепция 24/7 в условия на ниска заетост. Сега напът да се сбъдне е друг голям проект - система за пълна автоматизация на хотели, която съвсем скоро ще бъде презентирана пред туристическия бранш.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Нали

Нали

06.02.2021 | 21:19

Пловдив е най-страхотното място на земята! Ако не обръщаме внимание на преливащите от негативизъм и черногледство статии на пловдивските всекидневници (ако това успокоява драскачите от Марица, че са наравно с лаинометите от Пловдив24, Трафик и Глас), очите ни се отварят да видим, че Пловдие е история, романтика, красота и мистика! Ако се замислим, през последните десетина години понятия като заминал и върнал се, се размиха тотално! Та полета до Лондон е само три часа и половина! До преди Брекзит, всички пътувахме до там с лична карта а сега ще е същото само, че ще трябва паспорт, е и? Какво значи заминал, след като можеш да си купиш полет обратно до България за по-малко от 10 минути! Спокойно, вирусът ще си отиде, комунягите ще загубят изборите, на Румен Радев ще му пуснем водата от казанчето и скоро всичко ще си дойде на мястото! Густо майна!

Отговори
10 2
Дада

Дада

07.02.2021 | 02:11

И като се събуди двата пръста в контакта и си е,Б,а майката ... да та е,Б,а в де-била комунистически гробарски . Румен Радев ще е новият стар президент , Корнелия идва на власт с триото , Пловдив го чистим ит такива фе-калии като теб че е замърсен тотално а ти дъ-хаш супата докато Бойко с хунтата влизат в затвора .. ГУСТО МАЙНА ФИЛИБЕТО

Отговори
2 5
Живко

Живко

06.02.2021 | 18:06

Хубаво, че се е върнал, но не е "изоставил кариера", а сервитьорство.

Отговори
8 4
ЯКО

ЯКО

06.02.2021 | 16:27

Си се минал брато... Много яко... Още с кацането на терминала у Софето, всеки те гледа лошо и на кръв, все едно си му изял десерта... И с тази пандемия, още повече... Безработица отвсякъде, затворени заведения, народа си стои дома...... и прочее... Защо си се върнал....?... Сигурен съм, че вече съжаляваш..

Отговори
8 9
Марто

Марто

06.02.2021 | 15:45

Да сложи една чипирана маймуна за рецепция.

Отговори
8 5
Нали

Нали

06.02.2021 | 21:23

Подходящ си да ге СЛОЖИ на рецепция!

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?