Следвайте ни

Вълчи капан от ГЕРБ за кмета Димитров

viber icon

Градският лидер на ГЕРБ Иван Тотев готви серия от процедурни хватки, с които да ограничи правомощията на кмета на Пловдив Здравко Димитров, научи "Марица". Целта е повече средства от бюджета да бъдат контролирани от доминирания от групата на ГЕРБ местен парламент и районните кметове. На практика това е подмяна на вота на пловдивчани, избрали мажоритарно Здравко Димитров за кмет.  

Партийната намеса в работата на общинската администрация става все по-агресивна. Завчера Тотев атакува директно, макар по "другарски подбуди", не някой от конкурентите си за предстоящите избори на 11 юли, а кмета Димитров, издигнат от ГЕРБ.

Поводът бе виенското колело, издигнато на площад "Централен". Заради спорната атракция общинските съветници от ГЕРБ ще внесат в Общинския съвет предложение за въвеждане на мораториум за разполагане на временните обекти на пл. „Централен”.  Отделно се подготвя  промяна в наредбата за преместваемите съоръжения, с което на практика

кметът на Пловдив ще бъде лишен от част от правомощията си.

В централата на ГЕРБ-Пловдив готвят още един капан за кмета. Съветниците от тази група се канят да използват предложението на финансовия екип в Общината за актуализация на  бюджета във връзка с делегираните бюджети в образованието, за да поискат нови 2 млн. лева  от градската хазна да минат в разпореждане на районните кметове.  

Няма спор - районите имат нужда от благоустрояване, пейки и градинки. Искането за още пари обаче не е съгласувано с администрацията и най-вероятно ще бъде направено на микрофон на сесията на 10 юни. 

Разцеплението в ГЕРБ-Пловдив, което ескалира в началото на мандата на Здравко Димитров, изглежда бе преодоляно в началото на година, когато бе ясно, че предстоят важни избори.

След месец предстои нов, решаващ вот

и не е ясно кой има интерес от ожесточената конфронтация.

Ситуацията в Пловдив много прилича на онази от 2008 година. Тогава необратим конфликт между избрания и с подкрепата на ГЕРБ кмет Славчо Атанасов и Йордан Кюмюрджиев, лидер на партията и председател на Общинския съвет, доведе до разпад на управляващата коалиция.

Според обясненията на Атанасов до развода се е стигнало, защото ген. Кюмюрджиев се е изживявал като кмет в сянка, а Общинският съвет е опитвал да прехвърля голяма част от бюджета и важните проекти при районните кметове. 

Напрежението ескалира дотолкова, че правомощията на Славчо Атанасов бяха отнети за няколко часа. Това го принуди да поиска подкрепа от другите групи в Общинския съвет и така БСП влезе във властта, без столетницата да е печелила избори. Кюмюрджиев пък бе свален от председателския пост в местния парламент, а ГЕРБ се оказа в опозиция.

Днешното противопоставяне на Иван Тотев срещу кмета Здравко Димитров е дежавю и на други събития. В началото на 90-те години на миналия век между лагерите на председателя на Общинския съвет Теодор Димитров и на кмета д-р Гарабед Томасян се водеше братоубийствена война. Двамата, вече покойници, бяха представители на Демократичните сили, но до края на мандата не намериха общ език в името на Пловдив. 

Историята е показала, че в подобни битки има само губещи. Печели трети, който си трае и гледа мача отстрани.  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (18)

иванов

иванов

02.06.2021 | 14:27

Така е ..когато партийния секретар се бърка тук и там....Припомнете му още веднъж колко струваше колодрума - В Пловдив 56 милиона а същата сграда в Русе близо 20 .....Крал крал та не докрал.....То да е само та с мед да го намажеш......Паметта е от женски род ....Погледнете в миналото колко безобразия направи ?????

Отговори
15 6
СТРОИТЕЛ

СТРОИТЕЛ

02.06.2021 | 19:15

ИВАНОВ,В ГРЕШКА СИ.НЕ 56 МИЛИОНА.КОЛОДРУМА СТРУВАШЕ 62 МИЛИОНА!!!ПОНЕ 25 МИЛИОНА ОТКРАДНАТИ.

Отговори
4 1
Мильо

Мильо

02.06.2021 | 14:21

Само като видиш тия двамката и: "европейска столица на културата", "бохемата", "най-древния", "запомнете Пловдив" ... тез слова дрънчат на кухо отвсякъде!

Отговори
8 4
Наблюдател

Наблюдател

02.06.2021 | 13:36

Типичните герберо-милиционерски похвати от времето на БКП и после на Даню Кюмура - разделяй и владей. И сега е същото - Тотката копае гроба на Зикито. И нито един от двамата не мисли нито за града, нито за хората в него. Играят си крадливите игри на наш гръб.

Отговори
14 7
До  ОПГ

До ОПГ

02.06.2021 | 13:15

Не са ти ясни схемите . В краят на мандата, Тотев подписва петгодишен договор за боклука, за да лапа Зико . Ах, колко е задръстен Маминия . Не знах , че сме имали такъв херувим за кмет . По делата ще ги познаете . Мислетеее .

Отговори
12 4
Гешев

Гешев

02.06.2021 | 12:47

Абе Гешев, с какви пари строи брата на Тотев върху парцел от 8 млн. евро и без да има грам понятие от строителство на парцела на Каменица ? За един приятел питам.

Отговори
19 4
Крадци и безбожници

Крадци и безбожници

02.06.2021 | 12:22

Както беше написал един умен човек в един друг коментар: "Какво да искаме от герберите - бивша комунистическа номенклатура от най-ниското управленско ниво избиващи еничарски комплекси чрез властта, до която са се докопали." По-ясно от това няма как да се каже. Случайници, обединени от идеята за безкрайно грабене.

Отговори
19 3
Арх

Арх

02.06.2021 | 12:05

Хвани единия, удари другия.

Отговори
14 2
Разбирач

Разбирач

02.06.2021 | 10:42

Договорът за сметосъбирането е сключен в края на мандата на Тотев . Не манипулираш ли умишленно ?

Отговори
13 2
О П Г!

О П Г!

02.06.2021 | 11:51

Ми там е проблема! Единия подписал договора пък другия събира парсата! И това ако не е повод за конфликт, ряпа му кажи!

Отговори
14 2
Иво

Иво

02.06.2021 | 09:29

Гербава гнас

Отговори
17 4
Мии

Мии

02.06.2021 | 09:18

Такива си ги избирате, бе, - алчни, нагли, некадърни герберасти. Разлика в умствения багаж между двамата няма, щото нямат такъв. Единият изкарал спиртното с мн зор, другият автото с не по малко, ама спонсорирали банкянският бидон на времето и сега го раздават градски първенци, които вместо да носят тухли по строежите станали кметове.

Отговори
31 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?