Следвайте ни

Вълчан Петров изписа божи храм със син, снаха и внучка

Стотици вярващи поеха към Червената ябълка, за да се помолят в новия параклис „Свети Илия”

viber icon

Артистичното пловдивско семейство изографиса обителта, построена на енергийно място, обладано от духовни сили

Пловдивският художник Вълчан Петров, синът му Петър Вълчанов, снаха му Кристина Грозева и внучката Сибила Петрова станаха герои на една красива християнска приказка, започнала преди 3 години. Всички те участваха в изографисването на малкия параклис „Свети Илия” в местността Червената ябълка между селата Царичина и Чибаовци. Тези дни окончателно завършеният Божи дом прие стотици вярващи за празника на пророк Илия.

Малкият храм е изграден по идея на двамата местни бизнесмени Вергил Тошев и Сашо Любенов. Двамата са приятели и знаят от години поверието, че Червената ябълка е оброчно място. В него има духовни сили и на него християните са се молили още преди столетия. Там има стар каменен кръст, който не си помни вековете.

„Грешат тези християни, които подценяват значението на Божия храм - той е дом Господен”, казва Вергил Тошев, който се занимава с търговия на дребно. Той и приятелят му Сашо Любенов се захващат с трудната задача сами да построят светилище, посветено на Свети Илия. Малък дом на Бог, построен на недостъпно място, сред гората, между най-красивите села в община Костинброд - Царичина и Чибаовци. И започват да строят до стария кръст, на който вярващите от столетия правят курбан за Илинден. Само за три месеца двамата приятели издигат параклиса. И се сещат, че той трябва да се изографиса от вярващи хора.

А така започва пловдивската приказка на Свети Илия от местността Червената ябълка. Бащата на Кристина /съпругата на режисьора Петър Вълчанов/ - Йордан, живее в Царичина от години. Той ме помоли да помогна. На мястото са правени празници от 300 години. Когато Вергил и Сашо започват да строят, Йордан е нещо като технически ръководител на строежа - казва им какви да са стените, колко да е дебел бетонът”, разказва Вълчан Петров.

Синът му, режисьорът Петър Вълчанов, е този, който основно е изрисувал параклиса. В изписването на светиите обаче му помага и дъщеря му Сибила. „Сибила е внучката ми и тя се включи с няколко щрихи. Метнала се е на мен - рисува много добре. Синът ми завърши художествена гимназия, след това го приеха в академията, но се отказа и кандидатства НАТФИЗ. В Царичина го помолиха да изпише параклиса и той се сети за мен, и ме помоли да му дам едно рамо в началото. Голямо удоволствие е да рисуваш с цялото си семейство! Аз изписах Дева Мария, а Петър изписа Иисус”, спомня си Вълчан Петров.

Пловдивският художник след време си заминал и оставил Петър да довърши стенописа. "Направих допълнително една икона на пророк Илия, която да е отвън, в притвора. След време, като дойдоха да я вземат, им казах как да е в метална рамка и с шипове. Винаги ще има „ценители”, които да се поблазнят да я вземат”, спомня си пловдивският художник.

 

Приказната Царичина

Божият храм е построен на красиво природно място. Намира се на 20 километра от Костинброд и само на 27 километра от центъра на София. „Дава чудесна възможност за  почивка и отпускане сред невероятна природа, в обкръжението на добри хора, които сякаш живеят някъде далеч назад във времето, по простия начин, по който са живели поколения назад”, разказват Вергил Тошев и Сашо Любенов.

В Царичина по времето на соца е имало много рудници. Сега те са затворени и мястото се състои от три вилни махали.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?