1939

Вакрил Запрянов: Зоопаркът беше готов на 95%, щях да го завърша до два месеца

Обект "Реконструкция и модернизация на зоокът - Пловдив" беше възложен на фирма „Запрянови-03“ с договор от 17 ноември 2014 г. Проектът беше изготвен от пловдивската фирма „Грал дизайн“ ЕООД  (Graldesign) и внесен за одобрение в Община Пловдив от арх. Григор Ставракев и инж. Благовеста Георгиева. Финансирането в размер на 4 млн. лева беше осигурено от държавния бюджет като част от инвестиционната програма за подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата. Строителството беше спряно с Акт 10, подписан на 18 декември 2015 г.

"Марица" потърси за коментар Вакрил Запрянов, управител на "Запрянови-03".

- Г-н Запрянов, Община Пловдив организира дискусия за зоопарка в Пловдив, чието изграждане беше възложено на вашата фирма. На какъв етап беше изпълнен обектът, когато беше спряно строителството?

- Зоологическата градина с хабитатите и стопанските помещения щеше да бъде завършена по одобрен проект още преди години срещу много по-малко пари, отколкото сега се предвиждат. Ние бяхме изпълнили 95% от задължителните строително-монтажни работи - с подземната инфраструктура, която включва водопровод, канализация, осветление, видеонаблюдение и  кабелна мрежа, с пътната инфраструктура и алеите. В проекта бяха предвидени 22 хабитата, съобразени с всички действащи европейски и български норми. Хабитат за мечките направихме върху 3,5 дка площ с хралупите, басейн да се къпят, с ограда и защитно стъкло, през което посетителите да могат да гледат как животните обикалят пространството.

Дори бях насадил и малини. Използвахме предимно дървен материал, както беше предвидено в проекта и каквито изисквания поставяха от Министерството на околната среда. Бяхме изградили езеро за водоплаващи птици с лилии и мостче отгоре, а също и по-малки водни площи. Доставихме пейки за почивка на посетителите. Този обект с модерни хабитати трябваше отдавна да бъде пуснат в експлоатация, защото, когато едни съоръжения не се ползват и поддържат, те се рушат, а вече стана осма година, откакто нищо не се прави.   

- Бихте ли кандидатствали отново за този обект, ако се вземе решение той да бъде най-после завършен?

-  До този момент никой не искаше да продължим строителните работи. След толкова много време аз не бих се ангажирал с този обект и дори не знам как той  би могъл да се завърши. През 2015 г.  бяха останали най-много 5% от работата - трябваше да направим електропастири и да подсилим  огради на няколко хабитата, за да бъде зоопаркът напълно готов, но оттогава мина твърде много време. Не знам дали в момента Община Пловдив има готовност да възобнови строителството. За да предприемаш действия, трябва да има решение какво и как точно да правиш.

Ако гледаш в небето, няма как да кажеш колко ще струват сега строителните работи по завършването на зоопарка - 2, 3 или 5 милиона. За да участвам в такава процедура, трябва точно да знам какво се иска. В противен случай ще стане като със стадион „Ботев“, където постоянно се искат нови средства.

- В Община Пловдив планират да обявят проектиране и строителство наведнъж, на инженеринг. Това ще ускори ли финала?

- За инженеринг трябва да има задание с точни параметри, определени след  предварително проучване, компетентно мнение на специалисти и количествено-стойностна сметка. Оставиш ли го само на прогнозата, не виждам как ще стане и според мен инженеринг в случая не е подходяща форма. Ние имахме технически проект и се придържахме стриктно да го спазваме, макар че пак консултанти от МОСВ, които всяка седмица идваха да проверяват обекта, даваха препоръки и предложения, имаше корекции на проекта по тяхно искане. Не мога да взема отношение по концепцията, която се обсъжда в момента, защото не съм запознат с нея. Но според мен много по-добър вариант е Общината да има проект с предварително ясна количествено-стойностна сметка и тогава да го възложи за изпълнение, за да няма изненади. Зоопаркът задължително трябва да бъде завършен и в Общината трябва да знаят точно как да стане това. Със свободни съчинения няма как да се случи.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
исмет

исмет

31.01.2023 | 12:50

тотев да го довърши

Отговори
4 1
така ли ?

така ли ?

31.01.2023 | 12:17

КАТО СЕ ПОЧНЕ С ЛЪЖИТЕ НЯМА КРАЙ...

Отговори
7 2
така ли ?

така ли ?

31.01.2023 | 12:17

ИМА ЕДИН ЛАФ АКО БАБА МИ БЕШЕ МЪЖКА ЩЕШЕ ДА БЪДЕ ДЯДО МИ.... АЙ СТИГА СИ ЛЪГАЛ...

Отговори
6 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?