Следвайте ни

Строителят на зоопарка Вакрил Запрянов: Обектът е завършен на 99%

Община Пловдив трябва да предвиди допълнителни средства за довършването на зоологическата градина

viber icon

- Г-н Запрянов, в какъв вид оставихте зоопарка преди 4 години?

- Обектът бе спрян на акт 10, защото имаше пропуски в проектите. Нямаше разработка, която да отразява цялото ВиК. Тогава общината го спря, но без да го консервира. Минаха 4 години, в които той започна да се руши. Законът казва, че при спиране на работата с акт 10 изпълнителят няма право да влиза на строителната площадка. На практика по това време обектът се стопанисва от собственика, а това е общината.

- Кой тогава ще плати щетите по зоопарка до момента?

- Спирането на строителството е по искане на инвеститора. Това означава, че щетите би трябвало да са за сметка на инвеститора, т.е. на общината. Искам да поясня, че за тези 4 години фирмата ми „Запрянови 03” е плащала гаранциите на обекта, а това ми е струвало много. Само че каквото било - било. Аз съм си свършил работата. Няма как да поемам последствията от липсата на консервация за това време.

- Кога очаквате да бъде подписан акт 11?

- От новия екип на общината ме извикаха и въпросът беше: кога ще започнеш работа. Аз отговорих, че за да започна, първо трябва да се опише състоянието на всеки един подобект. А това става с комисия от специалисти, включваща представители на общината, които заедно с проектантите и надзора наблюдават състоянието на обекта, описват го и на тази база се издава акт 11.

- Защо се получи цялото това протакане във времето?

- Обектът се оказа труден, първо, той има много обекти и подобекти. Правихме промени по време на строителството, което наложи отпускането на бюджет за допълнителни работи, извън договора. Второ, имахме проблеми с надзора. На този етап държавното дружество „Агроводинвест” няма желание да изпълнява поетите ангажименти. Пловдивският клон беше закрит, служителите - освободени. Предстои да се избира нова надзорна фирма с обществена поръчка, за което е необходимо време.

- Какви са загубите за вашата фирма до момента?

- Ако получа това, което съм изработил, нямам претенции за нищо друго. Няма да търся компенсации, загубите са повече морални. Както и за пловдивчани, които от години чакат своя зоопарк.

- Ще търсите ли неустойки за този 4-годишен период?

- Не. Искам да завърша обекта така, както трябва, и ако общината си поеме разноските по разконсервирането му и възстановяването на щетите, ние нямаме други претенции.

- Ако започнете работа от утре примерно, за колко дни ще го завършите?

- В рамките на месец.

- Какво остава да се направи?

- Има незавършени строителни дейности за не повече от 100 000 лева - всички съоръжения и сгради са изпълнени, но трябва да се монтират огради около хабитатите на бизоните, елените и частично на мечките.

- По кои други обекти работи фирмата ви?

- В момента работя в Северна България, по Черноморието - в Бургас. Наскоро направихме първа копка за обекти на EVN. Единият е административна сграда на Карловско шосе, другият е за малки когенерации - в районите „Южен” и „Северен”. Спечелихме поръчката за реконструкцията на центъра на град Плевен - ще работим по централния площад на града. Наскоро завърших Водния цикъл на същия град. Работа по няколко обекта, финансирани по програмата „Региони в растеж”. В Асеновград завършвам ремонта на детска градина „Пролет” и на гимназията „Свети княз Борис I”.

Фирмата ми разполага с 250-300 работници.

Имам сериозни обекти и зад граница. В Германия сме построили 48 апартамента в Щутгарт, още 24 жилища в Фрайбург, жилищен комплекс, пътища, подземни гаражи, 3 жилищни блока и 19 еднофамилни къщи в Ноинщад. Вдигнахме клиника в Дармщад и Дом за стари хора в Герсхайм, също огромен жилищен комплекс в Хайделберг. Наши работници работиха по 14 триетажни еднофамилни къщи с подземни гаражи в Щутгарт - Остфилдерн, както и по строежа на мол с обща квадратура 72 000 кв. м в Инголщад.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?