46
Следвайте ни

Важно за всички собственици на паметници на културата - арх. Петров предлага нова структура на НИНКН

viber icon

Директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство арх. Петър Петров предложи нова структура на институцията, за да й върне ролята на пазител на националното съкровище.

Институтът е пренебрегван от години. На 50-ина експерти е възложена грижата за 40 000 паметника на културата заедно с хиляди преписки, справки, задания, съгласуване и становища за проекти, доклади и планове годишно за цялата страна. Резултатът е необратима загуба на културни ценности, тежки и дълги процедури, неефективност, обществено недоверие. 

Унищожаването на културното наследство е унищожаване на националната ни идентичност, казва арх. Петров. Той оглави НИНКН със свръхзадачата да актуализира непипнатия от 30 години списък на недвижимите културни ценности и начините за опазването им. Сякаш нарочно недвижимото ни културно наследство е неглижирано толкова дълго, коментира директорът на института през лятото, когато пое поста.

Основен проблем е липсата на режими на опазване на повече от 18 000 недвижими културни ценности. Те са декларирани, но нямат окончателен статут - национална, местна или културна ценност за сведение, и няма регламент за допустимите намеси в тях. По тази причина растат случаите на отменени от съда становища на министъра на културата - на практика тези обекти са незащитени. Още няколко хиляди обекта все още не са идентифицирани, изучени и защитени от Закона за културното наследство.

Изучаването и оценката на един обект отнема между 1 и 4 седмици. Определянето на статута на всичките 18 хиляди е възможно, ако 180 архитекти работят без прекъсване в продължение на 5 г. и не се занимават с нищо друго. В новата структура са предвидени 45 експерти, чиято мисия е да се погрижат първо за най-застрашените, с подкрепата на допълнително привлечени външни специалисти, познаващи местната специфика.

Предложението е екипът на НИНКН да се разшири плавно през следващите 2-3 години до 139 експерти. 108 от тях ще проучват, изследват, документират, оценяват и поддържат националния документален архив и паралелно с това ще се обучават за силно специфичните дейности на института. 31 служители ще поемат администрацията и обслужването на хилядите искания на граждани, предприемачи и институции.

Част от екипа на института ще станат новите регионални отдели на института в Пловдив, Велико Търново, Бургас и Варна. Макар да са предвидени в Закона за културното наследство, териториалните звена са закрити преди години по неясни причини. Дейността им е прехвърлена частично на общините, но с ограничени правомощия и липсващ капацитет. Затова критично малобройните експерти на НИНКН в момента са принудени да кръстосват цяла България. Само 10 души - архитекти, археолози, историк и изкуствовед, се занимават с проучване и документиране на обектите от всички епохи - от античността до 20-и век. Заедно с тях работят още 12-ма експерти, които са ангажирани и с другите дейности на института. Ако регистърът на недвижимите културни ценности трябва да се актуализира от този състав, ще са необходими 160 години.

С новата структура НИНКН ще започне мониторинг на обектите от световното и националното недвижимо наследство, издирване и изучаване на културни ценности, събиране на информация за застрашени обекти. Досега НИНКН е бил лишен от всяка възможност да осъществява трите ключови дейности. От тях и от работата на бъдещата специализирана лаборатория зависят добрият контрол, навременната защита, качествената реставрация и консервация. България е от малкото държави без такава лаборатория.

Предстои дигитализиране на огромния архивен фонд и изграждане на информационна система и електронен регистър, които ще облекчат и ще ускорят услугите за граждани.

НИНКН има намерение да започне специализирани обучения за архитекти, както и обучение за собственици и инвеститори, за да намалеят проектите в пълно противоречие с правилата за опазване на културното наследство.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Дивна

Дивна

18.12.2021 | 21:27

Това желание на Петров ли е или на жена му???

Отговори
2 0
По МАЗОЛИТЕ  ще ги познаеш (и по заплатите!)

По МАЗОЛИТЕ ще ги познаеш (и по заплатите!)

17.12.2021 | 17:23

Физическа, ДЮЛГЕРСКА грижа отсъства. Държавна, вместо ...агитки. Кроежите на П.П. обхващат канцеларска, бюрократична структура и йерархия. Подход като за говорилня, конферентно ешмедеме с почерпка. Лозето нече молитва, сака МОТИКА! Физическото оцеляване, грижа и поддръжка на Наследството в достойно състояние (вкл. Мадарския!) се базира на . . . мазоли, на ДЮЛГЕРИ "делегиране" означава АБДИКАЦИЯ Капитулация пред основната мисия представлява идеята да се “делегира” на активисти в местни махленски полувисши Звена масовата работа и функция по опазването. (Администриране? Разрешителни? Глоби, забрани? Вражди и разправии?) Абдикация. НИНКН тогава остава само като фикция … заглавие?

Отговори
2 1
"ПРАВ  Е  ШЕФА"

"ПРАВ Е ШЕФА"

17.12.2021 | 19:35

Разбираем е инстинктът на чиновник Петров (вследствие от схоласта проф. Кръстев, който го назначи) да умножава бройката подчинени способни на ясно отчетливо надвикване: "Прав Си, Шефе!". Страховит срещу . . . СОБСТВЕНИЦИТЕ? Само че като се замислиш, #КОЙ е собственик на какво - то не са само градски къщи, както си представя Петров, на които да тормозиш стопаните е лесно. МАДАРСКИЯТ КОННИК с такъв подход не можеш да защитиш, нито Скалните Църкви в Иваново (апропо множеството манастири и изоставени църкви да не би да очакваме българосъветската БПЦ Лимитед да ги финансира, дето само ...цицат...?) Безценната НАРОДНА архитектура = къщиците из обезлюдените селца дето осиромашалото население вече няма сили и средства и смисъл да поддържа - с какво сплашване ще спасяваш? За Казанлъшката Тракийска Гробница със оглушки и със закани към стопани далеч няма да достигне Петров, ако изобщо се интересува от Наследство, а не от . . . именно! Френската му школовка е добра, но е само ...френска, местна, локална, истински капацитет се добива в Международния Център ИККРОМ в Рим / Трастевере на ЮНЕСКО, в който лектори са световноизвестни практици с доказани ФИЗИЧЕСКИ РЕЗУЛТАТИ

Отговори
1 1
Инж.

Инж.

17.12.2021 | 16:19

Проблемът не е в проектите а в тези които ги одобряват и допускат.Арх.Петров докато беше в р-н Централен колко проекта не отговарящи на ЗКН и ЗУТ одобри? Естествено под политически натиск от Гербавите.Ако не беше подал щяха да го окраската.И сега е така в Пловдив.

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?