Следвайте ни

Внимание! Въженият мост до Гребната - опасен за живота СНИМКИ

viber icon

Десетки пловдивчани всекидневно избират разходка сред природата в градска среда, но рискуват да се контузят, като преминават по въжения мост до Гребната база. Той се намира над река Първенецка и от години не е ремонтиран. 

През 2015 г.част от гредите на моста бяха подменени и бяха монтирани странични метални парапети, но в момента мястото отново е занемарено - по цялата дължина на моста зеят огромни дупки. Движейки се по съоръжението се забелязват прогнили дъски или изобщо липсващи такива. На места дори се вижда и металната арматура, която се намира под тях, а от дъските стърчат ръждиви пирони.

Така въпреки че районът е запуснат и преминаващите по моста над река Първенецка са застрашени от пропадане през дупките, ако са по-невнимателни, мястото си остава любимо за хората търсещи отдих в паркова среда. Пътечките около въжения мост са предпочитана дестинация за любителите на джогинга, колоезденето и риболова по бреговете на р. Марица. За да стигнат до тях обаче пловдивчани първо трябва да преминат през опасното съоръжение. 

За по-малко от 15 минути по него преминаха 8 души, установи проверка на "Марица". Двама от тях бяха велосипедисти, който пренесоха колелетата по стълбите, защото рампата е твърде стръмна за изкачване с колело. Баща и син също с велосипеди караха до моста и обърнаха, заради състоянието му. "Искам от другата страна", измърмори сърдито момченцето, а баща му отвърна "друг път". 

"Ако не се обърне внимание на проблема скоро все повече дъски ще изгният и няма да може да се преминава от другата страна на реката. Аз винаги си гледам в краката като минавам, защото ми се е случвало да се спъвам в липсващите дъски, но децата не го правят. Много често виждам малки деца в района и винаги им казвам да внимават докато преминават, да не тичат, за да не се спънат. Чудя се трябва да се стигне до инцидент и чак тогава да се вземат мерки ли? От години обичам да идвам тук. Спомням си как като деца прекарвахме ваканциите на реката.", казва Маргарита Иванова.

Георги пък разказва, че през последните години все по-рядко идва в района, защото за съжаление мястото вечер се превръщало в свърталище на пияници. Те оставяли много отпадъци и рушали и без това изпочупените дъски.

Преди години въженият мост е бил едно от най-приятните места в Пловдив, където човек може да се откъсне от града и то само на няколко минути от центъра. През него са минавали организирани и спонтанни велопреходи, маршрути за отдих и рибарство, спомнят си по-възрастните.

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

04.07.2020 | 19:07

Веднага общинарите да се самосезират и да заделят едни 5-6 милиона и да оправят дъските на моста.За по-сигурно нека да ги закръглят на 10 милиона.Ето една прекрасна възможност да се вложат 200-300 лв. и да се откраднат няколко милиончета.

Отговори
8 2
Коко

Коко

04.07.2020 | 20:14

Трол

Отговори
3 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?