71

Вадят принудително собствениците на отчуждената къща на ул. „Даме Груев”

Две сгради блокират проточилия се ремонт на улицата в Кючука

Жалбата им до ЕК за правата на човека няма да попречи на събарянето, заяви Николай Аджеларов 

 

Собствениците на къщата и автосервиз на ул. „Даме Груев” 25 ще бъдат извадени принудително, тъй като всички процедури по отчуждаването са приключили. Това обясни шефът на Дирекция „Общинска собственост” Николай Аджеларов. Както „Марица” писа, сградите на ул. „Даме Груев” 25 и съседната на ъгъла с ул. „Тодор Александров” с номер 29 трябва да бъдат съборени, защото попадат в разширението на пътното платно. До този момент те не са премахнати, което на практика блокира строителните работи  в третия етап на обекта. 

Собствениците на къщата и сервиза са двама братя, един от които се е заканил да сезира Европейската комисия за правата на човека. „По закон жалбата няма да попречи на процедурата по събарянето на сградата.  Собствениците ​са обжалвали в съда оценката  на имота за обезщетението, съдът постанови решение, което влезе в сила. Документите са предадени в район „Южен” за следващите действия - издаване на заповед за събаряне”, обясни Николай Аджеларов.

Преди няколко дни сервизът работеше, а неговият собственик заяви, че е наел адвокати.

Триетажната къща, която се води на ул. „Тодор Александров” 29, е общинска собственост и е била отчуждена още през 1989 г. за строеж на жилищен блок. Но вместо да я съборят, са настанили наематели на „Жилфонд”.  Петчленното семейство на Елена Манева ще бъде преместено в друго общинско жилище, увери Аджеларов.

Във фирма "Парсек груп", която изпълнява реконструкцията на възловата улица в район "Южен", се надяват теренът да бъде разчистен час по-скоро. Техническият ръководител Савина Тодорова обясни,че трябва да работят едновременно на двата участъка - от ул. "Охрид" до "Тодор Александров" и оттам до Кукленско шосе, защото в тази част се монтира водопровод. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Озирис

Озирис

24.09.2022 | 17:33

Ала бетер като при комунизма,искаш не искаш те е**бават! И после някой застрои местото...абе в БГ няма оправия...

Отговори
13 3
Пловдив

Пловдив

24.09.2022 | 15:37

Покажете документ че е къщата вече е общинска собственост и платежно нареждане да се види че е платено,останалото е приказки на пазара

Отговори
15 1
За отчуждената къща да (щом е общинска собственост ),

За отчуждената къща да (щом е общинска собственост ),

24.09.2022 | 13:03

но за сервиза не е знайна. На адвокатските приказки не вярвам, щото неговата работа е да защити клиентът си (в случая общината). И затова може да блъфира! Собственикът на сервиза да НЕ се помайва и да не губи време, а да търси отговорен софийски адвокат, занимаващ се с дела, при които едната страна е държавата, община, институция!!! Демек: НЕ изобщо адвокат, а адвокат с практика в подобни дела.

Отговори
9 6
Жоро

Жоро

25.09.2022 | 14:52

Имотите са отчуждени 1983г.Този на Кирякови беше база на строителите, а след това жилфонд ползваха имота, другия имот на бай Кольо американеца и баба Стойна беше фурна и закона забраняваше дс се съборят поради военновременни нужди, но и двата имота са отчуждени и собствениците придобиха право да закупят жилища, а фурната беше склад на българската киноматография, след което сервиз, но не знам по закона Лучников дали има развитие защото аз като живущ на Даме Груев 27а не успях да взема жилище в районна както и други семейства с малки деца, Кирякови живеят в блока на Пелистер.

Отговори
2 0
Щом е отчуждена те не са собственици

Щом е отчуждена те не са собственици

24.09.2022 | 11:07

Какво правят вече в чужда собственост. Полицията какво дреме. Аман от тарикати. Язов за какво взимаш пари като кмет. Докога в този район няма да има изградени булеварди. Кога ще бъде построена Южната тангента на града. Стига сте крали. Гербаджийска смрад.

Отговори
16 11
Иван Кацарски

Иван Кацарски

25.09.2022 | 11:47

Щом имота е отчужден през 1989 г. за строеж на жилищен блок ,който не е построен вероятно поради падането на комунизма ,собствениците е трябвало след това да оборят това отчуждаване веднага през 1990 г.в съда!!И сега ако трябва да се съборят тези къщи за построяването на булеварда ,би трябвало да се направи нова отчуждовка и нова оценка и естествено да вземат пари съобразно сегашните условия ,имам впредвид ,че оценката сега ще е много по голяма!!!Но собствениците са пропуснали тази възможност ,бездействали са и сега могат да пият само една студена вода!!!!

Отговори
4 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?