Следвайте ни

Вадят на светло дейността на общинските предприятия

viber icon

Наредба за публични предприятия и дружества с общинско участие ще се обсъжда в Общинския съвет на сесията на 16 април.  Правилата са подготвени от екипа на кмета Здравко Димитров и един месец бяха представени за обществено обсъждане в сайта на Общината.

Предложение за необходимостта от промяната беше внесено  преди време и от групата на Демократична България.  Наредбата е изготвена според закона и предвижда  по-голяма публичност, за разлика от досегашната практика в общинските търговски дружества. Те са 15, от които 14 са с лечебна дейност. С цел стопанска дейност е създадена само фирмата, в чийто капитал е вписан инсениратор за изгаряне на болнични отпадъци, но той и до днес не работи.  В публичното пространство няма информация с какво се занимава ръководството на предприятието и докъде е стигнала доставката на оборудването, за което в миналия мандат Общинският съвет даде съгласието си да се вземат милиони левове кредит. 

Според наредбата ръководството на всяко предприятие вече ще бъде задължено да публикува на страницата на Общината в интернет бизнес програмата за управление за времето на мандата и отделно  за всяка година, а също така и отчетите за изпълнението. Управители пак ще се избират с конкурс, но вместо тригодишен мандат се  предлагат 4 години. Временно назначен управител може да остане на поста максимум  6 месеца.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?