Следвайте ни

Вадят бисерчета на доброто за болния Боян СНИМКИ

Да правиш добро значи да помагаш на някого. Като например, когато приятелката на Софи от ДГ „Мирослава” си ударила главата на детска дискотека, а тя я успокоила. Или пък, когато Диана и майка й дали пари на бедна баба на улицата. Като порасне, 6-годишното момиче също ще помага на стари хора. И ще осиновява кучета. Вече е разпределило жилищната площ – баба й остава на първия етаж на къщата, на втория – Диана с нейното семейство, а четириногите – на двора. Стопанката ще им бъде и личен ветеринарен лекар. 

Така са преживели и си представят доброто хлапетата от детската градина, която навръх Никулден завихри традиционното си празненство „Бисерчета на доброто”. Този път урокът беше и практически – родители ще съберат пари в подкрепа на 23-годишния Боян, който се бори с левкемия. 

Първи край басейна на детската градина заеха позиция малките морячета от първа група, докарани с раирани тениски като стари морски вълци. Учителката на подготваците Мария Стаматова се появи с капитанска фуражка и пасаж златни рибки. Аха да започне морският бал, и се оказа, че Ариел си е изгубила принца. Шест майки влязоха в ролята на бурно море и размятаха воали в бяло и синьо, от тези вълни с дружни усилия бе измъкнат приятелят на Малката русалка – Валери. Майка му Ели Митева обикновено продава еленергия на свободния пазар, но вчера надяна изумрудено зелена рокля и се превърна в Голямата русалка. Детската градина подкрепя съвместната работа на екипа с родителите и с радост се включваме, каза тя. Семействата не са за първи път пред детска публика – изнасят куклен театър в групите, разказват на хлапетата за своите професии. А в традиционното празненство за 1 юни, в което деца и възрастни сменят ролите си, се включили с надиграване, в което изредили народни танци, балет, испански ритми, руско-цигански романси и завършили с Харлем шейк. Даже успели да въвлекат един татко. 

Днес бащи нямаше, но пък треньорът по плуване бате Веско достойно представи мъжкото съсловие. Под негова команда малчуганите се гмуркаха за бисерчета на доброто, които извадиха от дъното на басейна. Всеки от деветимата именици сред хлапетата получи подарък. А за всички райкметът на „Централен” Георги Стаменов донесе Българска популярна енциклопедия, закле ги да вярват в чудесата на Коледа и увери, че едно такова може да се случи за Боян с подкрепата на техните родители. Заръча им още да бъдат щастливи, разумни и усмихнати.


При толкоз много златни рибки, една от които самата тя, Божидара си пожела да й изпълни желанието майка й да бъде здрава. И възрастните се присъединиха към него - но с молба децата да не боледуват и всички да живеят щастливо.

Снимки Стоян Илиев

Елица Кандева

Редактор-репортер екип „общество“

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?