4020

В зрелищна възстановка: 150 патриоти играят "Кърджалийски набези в Цалапица"СНИМКИ

150 души от различни патриотични сдружения в страната ще се включат в зрелищното пресъздаване на исторически събития от 1819 година, случили се в подножието на могилата "Чернота" край пловдивското село Цалапица. Възстановката "Кърджалийски набези в Цалапица" се организира от местното патриотично дружество "Памет и бъдеще" за трета поредна година и ще се проведе на 15 юни от 10,30 часа. Участниците ще бъдат облечени в автентични народни носии и униформи, ще са въоръжени с оръжия от турско време.  

Историята разказва, че кърджалийските орди редовно правели набези в богатото село Цалапица, наричано тогава Чепидже или Челопече. Плячкосвали, палели, отвличали и вършели всевъзможни безчинства. Нямайки защита от никого, селяните трябвало сами да се спасяват. Ето защо те решили да изкопаят широк и дълбок ров, зад който да направят укрепления.А за да могат хората, които работят по нивите да се спасяват, били направени четири подвижни моста.

За съгледвач бил избран младият момък Стойно Милчов.Той трябвало да предупреждава за евентуална поява на неприятели, като звъни с голям меден звънец. Стоял на най-високата точка извън селото - могилата Чернота. Така известно време цалапичани успявали да предотвратяват и отблъскват кърджалийските набези.

Кърджалиите обаче забелязали, че техните нападения се осуетяват заради Стойно и, разделяйки се на две групи, с едната инсценирали нападение, а другата нападнала в гръб. Така заловили Стойно... Обесили го с главата надолу!Затова признателните цалапичани всяка година на този ден си спомняли и отдавали почит .На мястото,където е било дървото,на  което е обесен има построен малък параклис"Св.Спас",който стои до сега.

По тази история от 2022 година, в първата събота след Спасовден в Цалапица, по идея на Димитър Чушев, се прави историческа възстановка вече трета година от местното патриотично дружество "Памет и бъдеще".

Тази година след възстановката в Цалапица ще бъде раздаден курбан, ще има богата фолклорна програма, дефиле на автентични носии от различни части на страната ни. Ще бъде връчена и вкусна награда - цалапишки бабек и 5 литра домашно червено вино на победителя в конкурса "Най-красива битова стая".

Оцени новината

Оцени новината
4.3/5 от 4 оценки
4.3/5 от 4 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?