Следвайте ни

В трудната 2020-а: Преобразяват кварталите на Пловдив с 5 милиона лева

viber icon

Районните кметове вече пишат проектите за догодина. Надяват се отново да имат собствен бюджет за ремонти и строителство 

В трудната 2020 година, минала под знака на ковид кризата, районните кметове са инвестирали  над 5 млн. лева  в  ремонти и благоустрояване в кварталите. За пръв път още при гласуването на общинския бюджет те получиха значителни средства за капиталови разходи.

Днес те коментират със задоволството, че са успели да подобрят, макар и частично, инфраструктурата в районите, и считат, че ще бъде добре, ако в бюджета за 2021 г. отново се заделят целеви средства за кварталите.

Средно по 800 000 лева  бяха осигурени за районите тази година. Повечето от тези средства са похарчени по  програми, предварително одобрени  и заложени в градския бюджет ​- за изграждане на паркоместа в жилищни комплекси, ремонт на малки улици и тротоари, детски и фитнес площадки, улично осветление. Почти всички обекти са подбирани по изричното настояване на гражданите, често - с подписки на живеещите в кварталите.

Кметовете на шестте района  подготвят сметките на разходите, за да се планират парите за следващата година. Бюджетът на община Пловдив  трябва да бъде приет с решение на Общинския съвет  в края на януари.

Над 300 паркоместа са изградени в "Тракия" 

„За ремонти и благоустрояване имахме общо 800 000 лева. Добре е за 2021 г. да разполагаме с  1 млн. лева, за да се удовлетвори в по-голяма степен потребността  от нормална инфраструктура около жилищните блокове“,  коментира  кметът на „Тракия“ Костадин Димитров.  С част от  бюджетните средства   са изградени  над 300 паркоместа.

В "Южен" проектират нова улица край Първо РУП 

Кметът на „Южен“ Костадин  Язов  разказва, че за 2020 г. ​са набелязали строителна програма за 3,5 млн. лева,  но получи​ли около един милион лева, защото възможностите на  градския бюджет са ограничени.  С бюджетни пари нареди​ли нови плочки на бул. „Македония“ срещу стадион „Спартак“, заделили средства за паркинги пред блоковете на ул. „Асен Христофоров“ и бул. „Александър Стамболийски“, за детска площадка на ул. „Трети март“, нов асфалт на ул. „Братя Бъкстон“, видеонаблюдение в парка на ул. „Студенец“, улични ремонти са направени и в „Коматево“.  След дълги години чакане осигурили средства и изпълнител за разрушаване на опасния строеж до кварталното училище „Захари Стоянов“ и рампа за хора с увреждания в школото.

За следващата година имаме готовност с проекти за два-три паркинга в междублоковите пространства,  ще искаме средства и за продължението на ул. „Борис Шивачев“, за да свържем ул. „Димитър Талев“ и „Македония“   покрай Първо РУП,  за да  разтоварим кръстовището  на бул. „Никола Вапцаров“, прави сметки Костадин Язов.

Тротоарите са приоритет в "Централен" 

В  „Централен“   се надяват, че ще имат финансова възможност за мащабен ремонт на пешеходните тротоари в кварталите.  Десетки улици са с потрошени плочки, а на места са повдигнати от корените на дърветата, включително  на бул. „Христо Ботев“ между кръстовището с  бул. „Източен“ и Сточна гара, както и от източната страна на бул. „Цар Борис III Обединител“ от Сточна гара до ул. „Кап. Райчо“.

„Имаме добра проектна готовност  за ремонти и  благоустрояване на междублоковите пространства“, уверява кметът на „Централен“ Георги Стаменов.  През 2020 г.  за района бяха одобрени  около 700 000 лева. Сред обектите са ремонтите    на ул. „Цар Асен“ и съседните улици,  в пространството между блоковете  на ул. „Хан Кардам“ и „Тракия“,  в които от половин век не е влаган нито един лев за инфраструктурата,  над 400 паркоместа, включително на мястото на бившия ТЕЛК  до Хуманитарна гимназия и между блоковете на бул. „Копривщица“.  Подготвяме се за новата година, като се надяваме да получим средства, освен за ремонт на тротоари, и за възстановяване на съществуващите паркове, обяснява Георги Стаменов.  В началото на декември екипът му има готовност да стартира процедурата за избор на изпълнител за реконструкцията на Дондуковата градина, планове се правят и за Сахат тепе. 

Зелени площи и улични ремонти в "Източен" 

В „Източен“ са инвестирали в  паркинги, улични ремонти и  паркове в кварталите   близо 800 000 лева, а районният кмет Иван Стоянов разчита на капиталова програма догодина в рамките до един милион.  Добре би било таксите за наем, тротоарно право и административни услуги да остават в бюджета на района, за да създадем  по-благоприятна среда за работа на бизнеса, счита Стоянов. На същото мнение са и останалите районни кметове.

Парк "Мир" вече е любимо място на хората в "Западен"   

С одобрените капиталови разходи за 800 000 лева  свършихме доста работа тази година и ще продължим с инвестициите в благоустрояването, ако още  в началото на  2021 г. разполагаме със същата сума или с 1 млн. лева, разсъждава кметът на „Западен“ Димитър Колев.   Един от обектите, изпълнен  по строителната програма на района, е новият парк „Мир“, където   на мястото на съборената сграда на детска градина са изградени детска и фитнес площадка, пешеходни алеи, осветление, беседка. Зелената площ е променена до неузнаваемост.

Детски площадки и градини до блоковете в "Северен"  

Новият кмет на "Северен" Стоян Алексиев  инвестира предоставените за района средства  за ремонт на квартални улици в изграждане на места за паркиране, благоустрояване на междублоковите пространства, нови детски площадки, събаряне на незаконни постройки. Очаква в бюджета за 2021 г.  отново да бъдат предвидени пари за кварталите, според възможностите, с които разполага Общината.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Бандата от Пловдив

Бандата от Пловдив

01.12.2020 | 11:32

Банда крадци научила се да краде от шефа си -КРАДЕЦА НА ВСЕЛЕНАТА -МАМИН ТОТЮ КРАТУНЬО

Отговори
10 3
Пловдивчанин

Пловдивчанин

01.12.2020 | 11:08

Банда мишоци, и те бюджети искат, да гепат някой лев

Отговори
10 3
Ива

Ива

01.12.2020 | 10:35

При лошия Тотев парите за районите кметове бяха повече.

Отговори
6 8
На  това  правене  ли

На това правене ли

01.12.2020 | 10:21

Му казвате? От 30 год. В междублоковото пространство на ул. Кап. Райчо номера 38,40, 42 ,44 46, 48 не е засадено и едно дръвче нито храсти, за цветя да не говорим. А са изсечени повече от 15 дървета. Кмета Г. Стаменов открива само скъпи но не подържани детски площадки.

Отговори
11 3
Секретар

Секретар

01.12.2020 | 09:16

Тия момчета от снимката успяха чрез Гурото Тотю, напук на Здравко да отклонят повечко парички за кметствата.Да има за крадене.Особено тоя най-в дясно-Коцето. Вижте само каква интелигентност лъха от него, ходи с обръсната глава, защото ако си остави коса, челото ще му е два пръста.И как ви се струва шушляк и сако отгоре.Перфектно, нали?Измамници, престъпници, жалки комплексари.Това е.

Отговори
15 4
Определено

Определено

01.12.2020 | 09:25

От тримата само тоя по средата е що годе читав!

Отговори
5 8
Недоразбрал секретар

Недоразбрал секретар

02.12.2020 | 15:50

Ти намери точно по кой да плюеш... Това означава само, че не си ориентиран, коментираш тенденциозно и иот злоба.

Отговори
0 0
Ха ха

Ха ха

01.12.2020 | 08:42

Оправиха центъра и започнаха кварталите. Плочките в уличките отстрани на Главната всяка е на свое мнение, вечерта в тъмното и да се блъснеш в някого, няма да го видиш. Важното е за Богоизбраните в навечерието на Съединението, площада да е чист и осветен.

Отговори
12 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?