Следвайте ни

Двойно повече пари за районите в Бюджет 2020 от миналата година

viber icon

Средствата пак не стигат, за да реализират всички важни проекти по кварталите, но така е и в голямата Община. И никога не е било различно. Защо обаче точно сега районните кметове решиха, че е време за решителна децентрализация в Пловдив?

 

Двойно повече средства са предвидени в Бюджет 2020 за собствената политика за ремонти и благоустрояване в шестте района на Пловдив в сравнение с предходната година. Това се вижда от справката, подготвена от финансовата дирекция на Община Пловдив. За някои райони парите дори три пъти са в повече, особено спрямо 2019-а, когато малките кметове буквално бяха оставени "на сухо". Въпреки това срещу предложеното разпределение на парите възроптаха вкупом районните кметове. Твърдят, че средствата няма да стигнат, за да изпълнят онова, което са обещали на гражданите. Но пропускат да признаят, че така е и в голямата Община, а управленската програма се реализира според приоритетите и възможностите на бюджета. Спестяват и друго - че заделените средства са значително повече от онова, с което районните администрации са разполагали в предишните 2 години.

В този смисъл е интересно защо точно тази година малките кметове решиха да настояват за решителна децентрализация и не им ли правеше впечатление, че бяха управници без собствен бюджет и в предишния мандат? Вероятно са проронили по някоя дума по въпроса и тогава, но тя не се е чула, защото предишният кмет беше и партиен началник на повечето от тях. А както е казано - пред началник вода не се гази, особено ако шефът е и партиен, и административен. Сега ситуацията в Пловдив е друга и районните кметове решиха да се еманципират. В това по принцип няма нищо притеснително, ако битката за по-добри управленски решения в полза на гражданите не се води с удари под кръста. Или по чужда команда. 

Ако са честни, районните кметове трябва да признаят, че

сега хем имат повече средства, които сами да разпределят, хем свободата да изказват мнението си по бюджета

публично, дори когато то не съвпада с това на градоначалника. Каквато екстра, според личните признания на много от районните кметове, не са имали в предишния мандат. 

Всичко това обаче са само тези и хипотези. Нека видим какво показват сметките?

За 2020 г. районните кметове ще получат по 300 000 лева. Тези средства се дават за тъй наречените нецелеви разходи, които ще се влагат по преценка на ръководството на района - например за нови места за паркиране, пейки, детски или спортни площадки, градинки. Вярно е, че парите са доста ограничени, както е ограничен и бюджетът на Пловдив от 343 000 лева.

С какви средства за свои управленски политики са разполагали районите в началото на 2018-а и 2019 г., когато се приема бюджетът?

Според бюджета на Община Пловдив за 2018 г. за нецелеви разходи „Тракия” има едва  151 450 лева, „Южен” - 301 184 лева, „Западен” - 127 400 лева, „Северен” - 195 150 лева, „Източен” - 249 920 лева, „Централен” - 82 480 лева.

През януари на 2019 г., когато се гласува бюджетът на общината, районите са оставени с още по-малко пари за ремонти и благоустрояване. „Тракия” получава извън целевите сметки за 40 990 лева, „Южен” - 221 040 лева, „Западен” - 45 690 лева, „Северен” - 165 980 лева, „Източен” - 154 430 лева, „Централен” - 97 940 лева.

Районните кметове получават и други средства от голямата община

- за целеви разходи, тоест за конкретни обекти, приети с  капиталовата програма. През 2018 г. най-големи инвестиции е имало в район "Централен" -  2 856 573 лева, основно за благоустрояване на Бунарджика и преустройството на Детмаг „Снежанка” в галерия. Тези средства обаче бяха усвоени изцяло през 2019 г., когато приключиха строителните работи. Втори в класацията е бил район "Южен" - за разширяването на ДГ "Ралица" в кв. Коматево тогава са заделени 919 033 лв. Най-малко средства са инвестирани в "Тракия” - едва 59 443 лева.

Целевите средства и остатъкът от 2017 в „Северен” бяха в размер на 984 537 лева, от които 800 000 лева бяха предназначени за довършването на кметството на бул. „Дунав”. Те обаче останаха само на хартия, защото тогавашната управа не намери решение в спора с инвеститора на недостроената сграда. 

В бюджета за 2019 г. най-много пари за целеви разходи имаше отново район „Централен” - 3 836 265 лева, предимно заради двата обекта - Бунарджика и галерията. „Западен” целево бяха заделени 1 669 921 лева, като по-голямата част от тези пари бяха за многоетажен паркинг, планиран в капиталовата програма на Община Пловдив.

Най-ощетен с целеви средства в изборната година този път е район „Южен”, за който бяха отпуснати само 59 395 лева.

 

 

Целеви средства за важни обекти ще бъдат предоставени на районите и през 2020 г.

според разписаната капиталова програма. Освен това за всеки район са заделени по 300 000 лева за нецелеви разходи, които кметовете ще решат как най-ефективно да инвестират, коментира градоначалникът Здравко Димитров. От планираните в проектобюджета средства е видно, че район „Западен” разполага с 3 623 705, предназначени за целеви обекти. Тези пари предимно са планирани за разплащането със строителя за етажния паркинг. Още 200 000 лева са предвидени за изграждането на новия парк до Гребния канал, 40 000 лева - за ремонт на кметството, 18 000 лева - за зоопарка.

„Централен” има целево 376 598 лева за проектиране на отоплителната система на ДГ „Люляк”, „Южен” - 181 572 лева, от които трябва да задели пари за премахване на опасната сграда на ОУ „Захари Стоянов”. „Тракия” има целеви разходи и остатък от миналата година в размер на 71 079 лева, „Северен” - 91 792 лева, „Източен” - 31 655 лева.

В капиталовата програма на бюджета, чийто общ размер е малко над 85 млн. лева, не се посочва дали един обект ще се изпълнява от голямата община, или от район. Така беше и в годините на предишното управление. Ако кметът, а след това и Общинският съвет решат, ще възложат например ремонта на ОУ "Стоян Михайловски" на кмета на "Южен", а на ДГ "Каменица" - на район "Централен".

Като цяло средствата, с които ще разполагат за свои проекти и управленски решения шестимата районни кметове през 2020 г., са 1,8 млн. без целевите разходи, при положение че миналата година парите са били 726 070 лева. Сега те са разпределени по равно, докато през 2019-а най-толерирана е била администрацията в "Южен", разполагала с 221 040 лв. срещу едва 40 990 в "Тракия". 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?