49
Следвайте ни

В София се сетиха! Лепят стикери на старите коли 10 години след Пловдив

viber icon

Столична община започна акция и предупреждава собствениците на всички автомобили, излезли от употреба, да ги разчистят от пространствата пред кооперациите. Инспектори разлепват стикери на трошките и дават срок на собствениците им от един месец сами да премахнат возилото. В противен случай следва принудителното му вдигане. 

В Пловдив практиката за репатриране на  колите, чийто срок на техническа годност не е подновен, е въведена преди повече от 10 години. Според общинската наредба на премахване подлежат автомобилите, паркирани в общинския имот - улици, тротоари, междублокови пространства и не са в движение две поредни години. 

Акциите се провеждат във всички районни кметства. Комисия от специалисти слага стикер на предното стъкло с предупреждение към собственика, че трябва да премести колата в частен имот или да я закара в автоморга. Ако тази разпоредба не е изпълнена, трошката се вдига с паяк и се транспортира до паркинг, за който кметството има договор. Там престоява един месец и в случай, ако не е потърсена, се разфасова.

Често на такива коли не се знае името на собственика, затова стикерът се слага на стъклото, а санкцията няма на кой да се връчи.  В много от случаите акциите се провеждат по сигнали на граждани, възмутени, че изоставените коли заемат ценните места за паркиране.  Мярката е приета точно по тази причина - че почти във всички квартали местата за паркиране са дефицитни. 

Най-активни при репатрирането на неизрядните автомобили са кметовете на "Северен" и "Западен". Въпреки наредбата в Пловдив има още десетки  коли, които трябва да бъдат премахнати от общинските територии.

Междувременно 60 стикера бяха разлепени на трошки в Асеновград за месец при последната акция.  Трима от собствениците вдигнаха доброволно возилото си. Бележките предупреждаваха собствениците на моторните превозните средства да предприемат мерки по премахването им от терени и площи – собственост на общината в 14-дневен срок.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Това

Това

15.01.2022 | 13:35

го преживяхме в София още 1996, 1997 година, но беше за кратко и отпадна. Лично аз го подкрепям, защото е пълно с "недвижими имоти" на колела.

Отговори
14 1
Мод

Мод

15.01.2022 | 12:42

Комплексите на по втория по големина град братче

Отговори
2 5
Филибелия

Филибелия

16.01.2022 | 10:49

Глупчо ,това не са комплекси,а опит да се паркират коли,които се използват ежедневно и си заплащат данъците.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?