Следвайте ни

Социалните работници искат заплата поне 1000 лв.

В системата да се влиза с ценз "бакалавър"

Заплатата на социалния работник да стане поне 1000 лева, а в професията да се влиза с образователна степен „бакалавър”

 

За това настоява гилдията под тепетата, която се закичи с ленти в знак на протест срещу мълчанието на социалното министерство по отношение на исканията, които бяха внесени още през месец май. Утре предстои среща на ръководството на КТ „Подкрепа” с министър Бисер Петков.

 Ако не бъде постигната договореност, ще продължим действията си по Закона за уреждане на колективните трудови спорове ​- например с едночасова ефективна стачка, заяви лидерът на синдиката в Дирекция „Социално подпомагане” в Пловдив - София Божанова. Пловдивската секция в службата с около 110 служители е най-голямата в страната.

С исканията са солидарни общо 35 социални дирекции в цяла България

В момента стартовата заплата в системата е 650 лв. и след удръжките служителите получават чисто около минималната  заплата. Имат право на 10% увеличение след края на изпитателния срок от 6 месеца, но то обикновено остава последното. По тази причина още през май гилдията постави искането за 40% ръст на възнагражденията.

Оттам настояват това да се обвърже и със задължителен ценз на служителите в гилдията - поне бакалавърска степен. В момента в Класификатора на длъжностите професията е в дъното, като след нея има само десетина. На работа може да постъпи и човек със средно образование, без стаж. В същото време ние боравим със сложна нормативна база, която касае и отпускане на помощи, и социални услуги, и закрила на детето, и хора с увреждания, изтъкна София Божанова. Според нея промяна в изискванията към кандидатите  за позициите няма да доведе от отлив в системата, която страда от дефицит на кадри. В повишаването на възнагражденията синдикалният лидер вижда възможност работата да стане по-привлекателна. Сега именно ниските заплати отблъсквали от сектора.

Самата

София Божанова е в системата от 1999 г.,

когато започнала със заплата 120 лв. Допреди 2 г. взимала брутно възнаграждение 600-650 лв. Откакто е главен социален работник, като държавен служител отпаднали някои от удръжките и чистите пари са малко повече - но отново несъотносими с тежестта на работата и нивото на експертизата.

Настоящите действия са трети сериозен протест в гилдията в последните години. През 2012  г. социалните работници постигнаха 20% ръст на заплатите, които тогава не бяха помръднали от 8 г. През 2015 г. отново се стигна до едночасова предупредителна стачка.

 

Разработват модел за оценка на натовареността 

Не сме се отказали от останалите си искания от предишните преговори - за по-добри условия на труд, направи уговорка София Божанова. Към момента обаче се проявява разбиране, тъй като Агенцията за социално подпомагане вече разработва модел за оценка на натовареността на социалния работник.

За да се удовлетвори искането за предоставяне на повече средства за работно облекло, се изискват промени в две наредби. Колкото до настояването за предпазни очила заради часовете наред работа с компютър и документи, в Колективния трудов договор е вкарана точка това да се добави към подпомагането с работно облекло. Вече има споразумение и медицинските прегледи да се извършват не от мобилни екипи, а в медицински заведения по местонахождение. 

Елица Кандева

Редактор-репортер екип „общество“

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?