Следвайте ни

В "Северен" събраха оферти за 9 детски площадки само за 16 дни

viber icon

С рекордно темпо се движи администрацията в пловдивския район "Северен", що се отнася до разходването на публични средства. Само преди броени дни "Марица" писа, че в кметството в квартала са стартирали процедура по ЗОП за избор на изпълнител за 9 детски площадки. Макар и администрацията да е обявила обществената поръчка в края на работния ден на 23 април (петък), броени дни по-късно процедурата е завършила. Крайният срок за подаване на оферти е бил 9 май (неделя). 

Според чл. 188 от ЗОП, сроковете за получаване на предложения при възлагане чрез събиране на оферти с обява трябва да е съобразен с обема и сложността на поръчката и не може да бъде по-кратък от 15 дни при процедури, свързани със строителство. Броенето започва да тече от момента на публикуване на обявата. В случая с новите детски площадки в "Северен" тази разпоредба е спазена, но впечатление прави, че всички досегашни поръчки на районната администрация са били със срок за подаване на оферти в рамките на общоприетите 30 дни. 

Допълнителни въпросителни относно процедурата възникват и заради много по-краткия реален срок, който кандидатите са имали. Работните дни за този период на практика са били едва 6, а останалите 10 дни са били уикендни или официални празници. Поръчката на районния кмет Стоян Алексиев е минала на косъм, показва проверка на "Марица". Получените оферти за всяка една от всички девет обособени позиции са по 3 - точно толкова, колкото са изискванията за да няма допълнително удължаване на срока за подаване на предложения. 

По всяка една от обособените позиции кандидатите са едни и същи - "Принс Д" ООД, "Барин Алп" ЕООД и "Проинвест Строй" ЕООД. Особено интересна е именно последната фирма, която вече е строила детски площадки в "Северен". Според сигнали на граждани от квартала, точно  "Проинвест Строй" е изпълнител на детската площадка, за която през миналата година стана ясно, че са платени близо 22 хил. лева, при каталожна цена на съоръженията от сайта на компанията за близо 12 хил. лева. Местните хора алармираха за разминаването още през миналата година. В случая от 2020 година няма данни за организиран търг заради по-малкия обем на договора, като възлагането е станало директно. 

Любопитен факт от биографията на собственика на "Проинвест Строй"  Красимир Донков е, че той  е един от съоснователите на "ГЕРБ-Предприемачи" в Пловдив. Според хора от квартала, бизнесменът е близък до Стоян Алексиев и редовно реже лентичките на детските площадки рамо до рамо с районния кмет, става ясно от публикации в социалните мрежи.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?