83

В събота: Воден слалом по Марица забавлява пловдивчани до Адата

Първото състезание по воден слалом в Пловдив от близо 20 години насам ще събере участници от цялата страна под моста на Адата тази събота от 13 часа. Атрактивната надпревара се организира от Воден клуб Пловдив под надслов „Да възродим водния слалом в бърза вода в България“.

Събитието ще има състезателен характер. Право на участие имат всички желаещи над 16 г., притежаващи опит в гребането в движеща се вода. Точните кооординати на срещата са: геогр. ширина  42.156908°, геогр. дължина  24.766196°. Мястото е на бул. „Марица север“ до моста на Адата

Според изискванията на Световната федерация слаломът се провежда на 200-метрово трасе с течаща вода, естествени и изкуствени препятствия и минимум 6 обратни на течението врати. 

Голямата гордост на Воден клуб Пловдив е новоизграденото стационарно екологично трасе, за което не са използвани изкуствени материали. То е направено от стоманена тел, завързана за дървета на 4 метра над водата, и няколко PVC тръби, които висят на около 40 см. Не са осъществени корекции по речното корито и не е възпрепятстван ходът на реката, обяснява Христо Гачков, председател на Воден клуб – Пловдив. 

Пловдивчанинът, който завършва образованието си като треньор по кану-каяк, събрал ентусиасти от цялата страна, които му помогнали за изграждането на трасето. От РИОСВ Пловдив пък направили почистване с каяци около моста на Адата. 

Ще се съобразим с това, че трасето е изградено в територията на Натура 2000. За нас е важно, че в този парк зимува малкият корморан. Поради тази причина няма да бъдат провеждани учебно-тренировъчни дейности и състезания през зимните месеци и птиците няма да бъдат обезпокоявани, категоричен е Гачков. Друго еко предимство е, че съвместно с организацията „БГ Бъди активен“ след състезанието районът ще бъде почистен и оставен в първоначалния му вид.

Програмата включва опознаване на трасето и разделяне на участниците по групи от 10 до 12 часа, следват отворени квалификации и награждаване около 18,30. Освен състезателите от пловдивския клуб се очакват и участници от Лом, София, Стара Загора, Смолян, Габрово, Троян. Ще има както фенове на водните спортове, които за първи път се качват в каяк, така и състезатели по кану, идващи директно от друг турнир на Гребната база, който се провежда сутринта, обяснява председателят на Воден клуб Пловдив. Той уточнява, че ще присъстват представители на Федерацията по рафтинг и европейски съдии в тази дисциплина.

Поканени са всички пловдивчани, които ще наблюдават състезанията от моста на Адата. Най-удобното място за това е от двете страни на моста и от зоната, където е ситуиран клубът. Стартът ще бъде преди моста, за да се осигури добра видимост за публиката. 

Дисциплината е зрелищна, изключително напрегната и натоварваща. Добрите състезатели по воден слалом, каквито ние не сме, взимат трасето за около 50 секунди до 110. Нашите постижения са в рамките на 2 минути и 30 секунди, с което се доближаваме до ниските техни времена. Това е добър резултат, убеден е Гачков.

Той разказва, че Воден клуб Пловдив има почти 50-годишна история. Води началото си от Туристическо дружество „Еделвайс“. Вследствие на промени в законодателството дружеството се пререгистрира като спортен клуб, за да може да участва в състезания и да организира държавни първенства по съответните видове спорт.

Състезанието в Пловдив е добра възможност хората, които са гледали този спорт по телевизията, да го изпробват в една контролирана среда в съвсем различни от състезателните условия, с много по-малък риск от контузия, обяснява организаторът. 

Събитието се провежда в рамките на Европейската седмица на мобилността с подкрепата на Община Пловдив, РИОСВ-Пловдив и Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“.

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Дии

Дии

16.09.2022 | 18:40

екологично трасе, за което не са използвани изкуствени материали. То е направено от ....... , и няколко PVC тръби

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?