Следвайте ни

Поликлиниката на МВР сее опасни медицински отпадъци

viber icon

Съхраняват използвани игли, марли и моновети в пластмасови туби в стаичка до стълбището. Никой не знае къде се изхвърлят.  

 

Докато корифеите от Медицинския институт на МВР са част от екипа топ специалисти, разработващи тестовата програма за мониторинг на заболелите от COVID-19, поликлиниката на вътрешното министерство в Пловдив работи без договор за депониране на опасни биологични отпадъци. Лечебното заведение, чийто пациенти са полицаи, пожарникари и други служители под пагон, втора година изхвърля медицинския отпадък нерегламентирано. Съхранението му в болничното заведение пък не отговаря на нормите, а до тях има свободен достъп. Това твърди бивша служителка.

При направената проверка екипът на "Марица" установи, че използваните медицински изделия наистина се събират в неохраняема стая до стълбището. Нито една от лицензираните за дейността фирми пък не потвърди да има договор с поликлиниката. До приключването на броя в редакцията не получихме и официален отговор по какъв ред се съхраняват медицинските отпадъци, как се превозват и къде се депонират.

Проверка на екипа ни на място установи, че е достатъчно просто вместо асансьора, болните да изберат стълбите, за да се натъкнат на вече употребените консумативи. Така, изкачвайки се нагоре, на шестия етаж широко отворена стои вратата с биологичния отпадък. Той самият пък се съхранява в пластмасови туби от минерална вода. Така всеки, който се натъкне на гледката, би могъл просто да отвърти капачката и да се сдобие с използвани моновети за взимане на кръв. С медицинските изделия се работи в сектор „Клинична лаборатория", а цветът им е различен, в зависимост от манипулацията - за пълна кръвна картина, биохимия, съсирване и т.н.

Всички те са за еднократна употреба и трябва да се изолират в контейнери. Вместо това са направени пригодени такива - от подръчни средства. Немарливо е отношението не само към съхранението на биологичните отпадъци, но и към тяхното обезвреждане.

Съгласно закона използваните болнични консумативи се извозват от специално оторизирана фирма, като хората, които работят с тях, трябва да са обучени как да ги вземат, къде да ги закарат и как да ги унищожат. Обособени са специални депа за изхвърлянето им.

От "Хосвитал" - единственото оторизирано дружество за тази дейност под тепетата, твърдят, че не обслужват пловдивското подразделение на Медицинския институт на МВР. Вместо това завеждащият лекар доц. д-р Пламен Фотев е вменил това задължение на щатния снабдител Стоян Пидромов. „Той го натоварва на личния си джип БМВ и го хвърля някъде. Според Пидромов биологичните отпадъци били извозвани към УМБАЛ „Св. Георги", защото имал лична уговорка", разказва бившият служител Йоанна Ангелова. От ръководството на  университетската болница отрекоха да има такова споразумение.  

Оказва се, че за завеждащия лекар доц. д-р Пламен Фотев  това не е чак такъв проблем, затова и той не е изпратил докладна до МУ на МВР - София, където се сключват договорите, да бъде включено и пловдивското подразделение. Контрактите за извозване на биологичен отпадък се сключват на 3 години.

„Преди биологичните отпадъци се извозваха в София със специализиран транспорт към голямата болница и от там те си ги караха към фирмата, с която е сключен договорът. Това беше обаче при стария ръководител", разкрива Йоанна Ангелова.

Сигнал за нередностите е изпратен до министъра на вътрешните работи Младен Маринов, Министерството на здравеопазването и ДАНС.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

555

30.03.2020 | 21:07

Намирисва на нескопосан опит за лична вендета от страна на въпросната уволнена служителка ,демек бившата главна сестра на поликлиниката

Отговори
5 2

невинен свидетел

30.03.2020 | 22:57

Тази госпожа не беше ли УВОЛНЕНА за неизпълнение на заповед и разединяване на колектива. А няма ли и противоречие в статията. Нали това положение е от 2 години,а тя не е на работа от няколко месеца. Тя като старша сестра, не отговаря ли точно за това. Моят съвет към Яница Марова е преди да пише да си провери достоверността на информацията, за да избегне евентуални съдебни процеси.

Отговори
4 4

Пантерата

30.03.2020 | 23:37

Тази многострадална Геновева,е за освидетелстване.Тя не е добре със главата. След тези мизерий който е направила на хората най - добре да не се обажда. Не може да я уволняват от всякъде а тя да се прави на неразбрана.

Отговори
5 2

Пантерата

30.03.2020 | 14:01

Защо преди да пишете глупости,не проверявате източниците си?

Отговори
7 2

Алената Буква

30.03.2020 | 12:40

Непроверена информация и глупава статия!

Отговори
7 3

Алената Буква

30.03.2020 | 12:39

Непроверена информация и глупава статия!

Отговори
5 3

123

30.03.2020 | 08:31

Явно Яница Марова която е писала статията не е на ясно с опасните биологични отпадъци. Писъла е пълни глупусти. Поне да беше се информирала малко.

Отговори
16 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?