Следвайте ни

В Пловдивско: COVID-19 попречи на учениците да си заработват джобни

viber icon

Пандемията от COVID-19 драстично сви броя на работещите ученици. Непълнолетните, които се трудят в област Пловдив, са намалели два пъти само за година. Докато през 2019 г. 413 подрастващи от града под тепетата и региона са поискали разрешение за работа, то през настоящата  те са едва 187, съобщиха за „Марица“ от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“.  Учениците, които си изкарват допълнителни джобни в област Пазарджик се опитват да догонят тези от Пловдив, но в област Смолян  те са едва 42. 

Подрастващите се трудят като бармани, сервитьори, рецепционисти и продавачи. 17-годишният Христо Иванов миналата година е работил на морето, заедно с леля си. Трудил се е като мияч. Искал е и тази година да си изкара някои друг лев, само че като сервитьор, заради бакшишите. „Не можах да си намеря работа. Само леля ми отиде, защото тя ходи всяка година и си я викат. Казаха, че тази година ще работят с намален персонал. Когато леля ми замина поразпита и по други заведения дали търсят, но безуспешно. Затова тази година се отдадох на почивка. Вероятно е по-добре и без това като завърша училище ще работя“, казва Христо Иванов. 

По закон работният ден за подрастващите е 7-часов, като нямат право да полагат нощен или извънреден труд.  „Длъжностите, които непълнолетните заемат, не трябва да вредят на тяхното физическо и психическо здраве. Забранено е да работят в условия на труд, при които има вредно въздействие на агенти, които са токсични, канцерогенни или причиняват наследствени генетични увреждания“, обясняват от Инспекцията по труда. За да назначат тийнейджъри, работодателите трябва да поискат разрешение от Инспекцията по труда. Времето за издаване на  разрешително за започване на работа на ученик е 7 дни.

Инспекторите не са спипали нито един непълнолетен служители от Пловдивска област, които да се труди без разрешително. В същото време пазарджишките работодатели, които са наели ученици да работят неправомерно, са били двама. Глобата за нарушение на права на хлапетата е между 1500 и 15 000 лв.

Практиката на Инспекцията по труда показва, че трудещите се при условия на сезонната заетост, с цел да получат по-големи възнаграждения, сами се отказвали от правата си. Така те се съгласявали съзнателно да работят повече и да не използват отпуск. Непълнолетните имат право на 26 дни платен годишен отпуск, вместо 20 дни. Родните работодатели обаче невинаги им го давали.

Снимка от Атанас Кънев

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?