Следвайте ни

300 непълнолетни работиха през лятото в Пловдивско

viber icon

Учениците, които са се трудили през лятото в Пловдивска област, са двойно повече, отколкото в Пазарджишко, и три пъти повече спрямо област Смолян.

305 от всички 413 непълнолетни от града под тепетата и региона, които са поискали разрешение за работа, са се труд​или през месеците юни ​- септември. Това съобщиха за „Марица“ от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“. В областите Пазарджик и Смолян също една трета от работниците под 18​ години са работили през ваканцията. Така за деветмесечието на 2019 г. в област Пазарджик 210 ученици са си изкарвали допълнителни джобни, а в област Смолян - 115. Подрастващите са се трудили като бармани, сервитьори, рецепционисти и продавачи.

17-годишната Мария Христова тази година е избрала, вместо да почива през ваканцията, да работи. „Бях в магазин за дрехи. Сметнах, че така ще имам повече пари за харчене. Освен това с част от изкараното си купих нов телефон. Доволна съм от работата, но имам съученици, които предпочитат да си почиват и да излизат с приятели. Те казват, че няма за какво да работят, след като родителите им дават джобни, а след завършване на училище ще работят цял живот“, казва Мария Христова.

По закон работният ден за подрастващите е 7-часов, като нямат право да полагат нощен или извънреден труд.  „Длъжностите, които непълнолетните заемат, не трябва да вредят на тяхното физическо и психическо здраве. Забранено е да работят в условия на труд, при които има вредно въздействие на агенти, които са токсични, канцерогенни или причиняват наследствени генетични увреждания“, обясняват от Инспекцията по труда. За да назначат тийнейджъри, работодателите трябва да поискат разрешение от Инспекцията по труда. За облекчение на бизнеса времето за издаване на  разрешително за започване на работа на ученик беше намалено от 15 на 7 дни. 

Инспекторите спипали трима непълнолетни служители от Пловдивска област, които се трудели без разрешителни. Пазарджишките работодатели, които са наели деца да работят неправомерно, са били петима. Практиката показвала, още, че заетите в сезонната заетост, с цел да получат по-големи възнаграждения, сами се отказвали от правата си, като се съгласявали съзнателно да работят повече и да не използват отпуск. Непълнолетните имат право на 26 дни платен годишен отпуск, вместо 20 дни. Родните работодатели обаче невинаги им го давали. Глобата за нарушение на права на хлапетата е между 1500 и 15 000 лв.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?