Следвайте ни

В Пловдив: Полицаи и пожарникари излизат на протест

viber icon

Освен традиционният протест в четвъртък срещу управлението на страната, тази седмица в града под тепетата ще има нова доза публично недоволство. Полицаи и пожарникари ще се съберат в 18.30 във вторник пред сградата на Областната дирекция на МВР, за да възроптаят срещу заплащането, което получават за труда си, и ще поискат по-високи заплати.  
Служителите на реда се чувстват обидени и унизени от факта, че липсваха в списъка на 34 държавни административни структури, в които заплатите бяха увеличени с до 30% - въпреки, че от обявяване на извънредното положение работят в изключително тежки условия предвид пандемията и продължаващите протести.

„От въвеждането на извънредно положение служителите в МВР работят под голямо напрежение, в тежки условия, с риск за здравето и на практика поемат основната тежест на борбата с пандемията от COVID 19 заедно с медиците – свръх изпълнението на обичайните си задължения, допълнително усложнени от продължаващите протести. Работата и приносът им многократно са оценявани високо в публичното пространство, в това число и от министър-председателя. За висока оценка говори и фактът, че хиляди служители са наградени с еднократни парични награди – макар да е неприятна изненада, че между тях няма пожарникари и работещи в някои други направления на дейност. Със задна дата от 1 август са увеличени с до 30% основните заплати в 34 държавни административни структури, но МВР отсъства в този списък“, заявяват от Синдикалната федерация на служителите в МВР. 

От синдиката твърдят, че въпреки направените опити, до момента няма официална информация предвижда ли се увеличение на заплатите в МВР от 1 януари, не са започнали и преговори по този въпрос. Като резултат, униформените са демотивирани, чувстват се недооценени, работейки в тежки условия. 

Исканията на полицаите са започване на преговори в най-кратък срок за увеличаване на заплатите в МВР от 1 януари, като размерът на това увеличение да съответства на усилията им, полагани в тежките условия на пандемия.

Ако исканията им не бъдат чути, от синдиката се заканиха регионалните предупредителни протести да прераснат в национални в началото на ноември. 

„На 12 октомври сме информирали за плановете си и исканията ни министъра на вътрешните работи и министър-председателя. Надяваме последващи действия от наша страна да не се наложат“, съобщават още от синдиката. 

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Трафик

Трафик

26.10.2020 | 13:20

Не заслужават даже внимание действията им.... Да си протестират!!! Не ги отразявайте... Не заслужават...

Отговори
0 0
Трафик

Трафик

26.10.2020 | 12:23

Даже не вижда. Защо???? Те са толкова крадлив и нагли?! Нека си протестират.... От умрял писмо.... Не заслужават подкрепа....

Отговори
0 0
Владимир Илич

Владимир Илич

26.10.2020 | 12:16

Ами те протестираха и против вдигането на възрастта за пенсия. Не за друго, а за да могат да остават на работа и след пенсиониране. Някой да направи една справка колко полицаи продължават да работят след пенсионирането си. Нека да им вдигнат заплатите, но както каза навремето една уважавана жена Гергина Тончева, заплатите на полицаите трябва да са колкото заплатите на учителите. Иначе сме полицейска държава. Тя просто цитира другаря Ленин, нищо повече.

Отговори
0 0
Голямо  напрежение  А!

Голямо напрежение А!

26.10.2020 | 11:52

Някои са се прикъцали от работа.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?