3906

В Пловдив област: ДПС с депутат повече, Промяната и БСП губят по един

Младен Шишков за пореден път пренареди листата на ГЕРБ-СДС

Коалицията ГЕРБ-СДС ще има трима депутати от Пловдив област в 50-ото Народно събрание, след като стана първа политическа сила в 17 МИР с 18 239 гласа (25,63%). "Възраждане" се нарежда на второ място с двама народни представители с 11 825 гласа (16,62%). Това сочат данните при обработени 99,63 % от протоколите. В предходния 49-и парламент ПП-ДБ имаше двама депутати от областта, толкова бяха и народните представители от БСП, но сега и двете формации ще изпратят само по един човек, събирайки около 7 хиляди гласа и 10% . Само един депутат ще има и ИТН (6,66%). Заради гласовете от чужбина и силния резултат на национално ниво ДПС бележи възход и този път взима два мандата с 9,03%.

Новият играч на изборите този път е партията на Ивелин Михайлов "Величие", която ще изпрати в парламента един депутат от областта с над 5%. Това е 39-годишният Дарин Георгиев, бивш разузнавач от Съвместно командване на специалните операции. Той има над 18 г. е в сферата на сигурността с опит в зони с висок риск, с участие в мироопазващи и дипломатически мисии за възстановяването на сигурността и спец в антитероризма.

Общият брой на народните избраници от Пловдив област е 11.

Така към момента от ГЕРБ-СДС в 50-ото Народно събрание ще влязат водачът на листата Цвета Караянчева, Иван Червенков и традиционният шампион по преференции Младен Шишков от Раковски, който събра личен вот от 1865 души.  Той беше четвърти в кандидат-депутатския списък, но ще изпревари третия в листата  Йордан Кръстанов, който е коалиционен партньор от СДС. 

От "Възраждане" в парламента влизат Кръстьо Врачев и Димитър Гюрев. Жителите на областта изпращат отново в Народното събрание от БСП Веска Ненчева. ДПС най-вероятно ще разчитат на двама депутати, като изпращат водача на листата, енергийният експерт и бивш депутат в последните 7 НС Рамадан Аталай и Ердуан Мехмед.  

Все още не е ясно кой ще заеме депутатското място от Пловдив област при ПП-ДБ. Причината е, че 36-годишният финансист Богдан Богданов оглавява и листата в Плевен. Втора за Пловдив област е Катя Панева от ДСБ, която бе депутат в 46-ото НС. 

Сходна е ситуацията и с ИТН, където Станислав Балабанов е водач на листите за Пловдив и за областта. Ако той заеме депутатската скамейка с квотата под тепетата, от областта ще влезе вторият в листата - бившият зам.-областен управител Лъчезар Бакърджиев.

Оцени новината

Оцени новината
2.3/5 от 3 оценки
2.3/5 от 3 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?