Следвайте ни

В Пловдив и региона: Всеки пети е сменил личната си карта през 2020-а

viber icon

През изтеклата 2020-а година 1/5 от жителите на Пловдив и региона са подменили личната си карта. 

Издадените официални документи за самоличност са общо 104 000.  През целия период на въведеното извънредно положение звената на територията на областта са работели в нормален режим, но при въведени строги противоепидемични мерки, което подпомогна този процес. Полицията въведе и комплекс от мерки, които  са причина над 10 000 души, чийто лични карти изтичат през тази година да не чакат последния момент, а да предприемат предсрочна подмяна. 

Припомняме, че според последните промени срокът на валидност на личните карти и паспортите, който изтича в периода от 13 март миналата година до края на януари през тази, се удължава с 6 месеца.

През цялата 2020-а общо 56 600 шофьори са подновили книжките си. Заради епидемичната обстановка и разпоредбите, свързани с нея валидността на  шофьорските книжки, които изтичаха в периода от 13 март до края на 2020-а, се удължава със 7 месеца.

Подменените паспорти в Пловдив и региона през миналата година са 57 000.

Използването на мобилни екипи, които не откъсват работещите от местоработата им, както и възможността заявленията за подмяна на лични документи да бъдат подавани, а готовите- получавани  във всяко едно районно полицейско управление, подпомогнаха процеса на подмяна и осигуриха равномерно натоварване на 13-те звена на сектора.

Припомняме, че заявления за издаване на лични документи- лична карта, паспорт и шофьорска книжка с обикновена услуга (до 30 дни),  могат да се подават във всяко районно полицейско управление и в сектора на ул.“Волга“ 70, ако постоянния адрес е на територията на област Пловдив, независимо от това в кой район или населено място е конкретния постоянен адрес на подалия заявление за смяна.

Получаването на готовите документи се извършва в звената, където заявленията са подадени.

Заявления за документи за самоличност - лична карта и/или паспорт-  БЪРЗА УСЛУГА (3 работни дни) се приемат в 01, 02, 03, 04, 05 и 06 РУ Пловдив. Сектор “Български документи за самоличност” приема заявления за издаване на документи за самоличност (лична карта и/или паспорт) ОБИКНОВЕНА, БЪРЗА И ЕКСПРЕСНА УСЛУГА ( 8 работни часа).  

Възможно е подаването на заявление за издаване на документи и по електронен път.

 Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Βаня Φьодоров

Βаня Φьодоров

01.01.2021 | 09:52

Аз съм мъж и искам да се оженя за приятеля ми Петър. Теябва ли пак да си сменя личната карта?

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?