Следвайте ни

В Пловдив и региона: Над 8000 подмениха предсрочно личните си карти

viber icon

Над 8000 души, чиито лични карти изтичат през 2021 година, са ги подменили предсрочно, а не са изчакали последния момент, научи „Марица“. Причината е комплексът от мерки, които предприе Областната дирекция на полицията, за да улесни гражданите и да не се получава струпване пред гишетата за издаване на документи за самоличност. 

До момента 95 000 лични карти, 53 000 паспорта и 50 000 шофьорски книжки, валидността на които изтича през тази и следващата година, са подменени от служителите на звената за документи в града под тепетата.През целия период на въведеното извънредно положение гишетата работеха в нормален режим, но при въведени строги противоепидемични мерки, което подпомогна процеса.

Според последните промени, срокът на валидност на личните карти и паспортите, които изтичат в периода от 13 март до 31 януари следващата година, се удължава с 6 месеца. С един месец повече пък важат шофьорските книжки, изтичащи до края на 2020-а. 

От пловдивската полиция напомнят, че при желание или необходимост всеки гражданин  може да подаде заявление за нова лична карта и паспорт преди изтичането на удължения срок.

Използването на мобилни екипи, които не откъсват работещите от местоработата им, както и възможността заявленията за подмяна на лични документи да бъдат подавани, а готовите- получавани  във всяко едно районно полицейско управление, подпомогнаха процеса на подмяна и осигуриха равномерно натоварване на 13-те звена на сектора. 

Възможно е и подаването на заявление за издаване на документи по електронен път чрез интернет на сайта за електронни административни услуги на МВР за притежаващите квалифициран електронен подпис.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?