В Пловдив: Бармани и сервитьори стават мебелисти, заведенията – в колапс
- 04.03.2021 | 13:00
- Тони Михайлов
- 1415 прегледа
- 2 коментара
Собствениците на заведенията в Пловдив изпитват глад за качествена работна ръка, показа проверка на „Марица“. След месеците, в които бяха затворени, много от работещите сервитьори и бармани са се пренасочили към други дейности- например доставчици, мебелисти и куриери.
Сервитьорките пък се надяват да работят на морето, където ще получават по- големи заплати, нищо че там работата е сезонна.
Във времето на затворени врати, повечето от сервитьорите и барманите в Пловдив са
Сервитьорите са били в неплатена, получавали са помощи от държавата.
В рамките на града заплатата на една сервитьорка е 800 лв. плюс процент от оборота, при 8-часов работен ден. На морето пък заплатите пък са доста по-високи, което е и причина за сезонната миграция.
Готвачите в Пловдив взимат заплати в интервала от 1000 до 1500 лв., работейки 2 на 2 дни. На морето обаче заплатата им стига до 3000 лв. на месец за 12-часов работен ден. Там обаче престоят им е свързан с квартири и недобри условия.
Почти всеки ресторант с богато меню в града има минимум двама готвачи, като за тях се изисква опит и професионални умения топла и студена кухня.
От изнесените данни от Бюрото по труда става ясно, че към момента се търсят 30 сервитьори и бармани, като се очаква търсенето да се увеличи.
Коментари (2)
Do maina
04.03.2021 | 14:05Maina prav si. No znaesh li horata sa I se predavat. Kolko izbqgaha I bqgat. Sasipaha vsichko v provinciqta vsichko.
Майна
04.03.2021 | 13:20При 400 евро МЕСЕЧНА заплата за сервитьор и барман на 6 дневна работна седмица на 8-9 часов работен ден няма как да очакваш да имаш персонал . Готвач на същите условия за 1200-1500 топла кухня и готвач на 1000-1300 студена няма как да бъде качествен готвач . Ори ресторант в по голям капацитет един редови на топла кухня следва да започва от 1800-2200, а студена от 1500-1800. Добър сервитьор започва от 1300 като стига до 1800. Барман зависи за какво говорим : ако е за коктейл бар -кафе ,започва от 1500 Нето а за ресторант поне 1300 лв с опция сервиза да отделя от бакшиша за него или бонусна схема отгоре върху заплатата му от страна на собственика . Заплатите на управителя и главния готвач е по договаряне защото капацитета ба всеки ресторант или др. Вид заведение е различен . Като за управител СРЗ почва от 2000 лв, същото е и за главен готвач като спокойно могат техните заплати да стигнат до около 3000 лв . Тива е разценката средно. Всеки който си мисли че може да дава по малко или ме не би плащал подобни разходи за труд най добрия вариант е да си закрие “бизнеса” и да започне да се занимава с нещо друго но не и с ресторантьорство . Видно е че от такива не става нито хителиери нито ресторантьори а такива менте кръчмари и хотелиери в Пловдив с лопата да ги ринеш . Да идат малко на запад по Европа та да видят как стават нещата ,най малкото ще открият Топлата вода че заплащането е ПОЧАСОВО и СРЗ се сформира от брой часове в нашия случай 168 часа. И веднъж завинаги да се научат че ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ ЧАСОВЕ СЕ ЗАПЛАЩАТ - НЯМА БЕЗПЛАТЕН ОБЯД ИЛИ БЕЗПЛАТЕН ТРУД. Всеки се труди за пари защото сиренето е с пари. Другото което е да спрът да извършват данъчни ПРЕСТЪПЛЕНИЯ като не осигуряват работниците на реалното заплащане и държавата чрез НАП да си влезе в ролята и да вкара веднъж завинаги някой хотелиер или кръчмар в затвора за подобни престъпления както ги правят в целия бял свят между другото . Стига вече с престъпленуята ... гювеча свърши. Или си кадърен бизнесмен или не . Пустеещи земи за копане колкото искаш . Като не можеш да си бизнесмен и да плащаш поне малко адекватно грабвай мотиката и лопатата и бегом на къра
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни