46

В Панаира: Горски предлагат суджук и шпек от як, последният майстор ножар показва уникати

Няколко вида дивечови колбаси собствено производство предлага в 3-та палата на панаира ловно стопанство „Витиня“. Хладилната витрина на горските е заредена с пастърма и суджук от благороден елен, смесен дивечов шпеков салам, както и шпек от тибетски як. Килограмът на пастърмата е 66 лв., а парче от близо 200 г струва 12. Суджукът от як е с цена 45 лв./кг, като има разфасовки по 10 лв. Щафета дивечов шпек може да се купи между 5 и 5,50 лв. Деликатесите се майсторят по стари рецепти на местни ловджии, а за крайните продукти имат разрешително за продажба от Българската агенция по безопасност на храните.

Основен вид дивеч на ловно стопанство „Витиня“ е благородният елен, следван от сърната и дивата свиня. Там има изградени две бази за интензивно развъждане и ползване на благороден елен, елен лопатар, муфлони, а от няколко години и як, както и база за интензивно ползване на дива свиня, на обща площ от 550 ха. ДЛС „Витиня“ е част от Северозападното държавно предприятие със седалище в едноименния проход.

Майсторът ножар и реставратор на старинни оръжия Стоян Андонов от Трявна пък е наредил на изложбата „Природа, лов, риболов“ ножове с атрактивни форми. Изработва ги по стара технология, която се предавала от поколения в рода му, а той бил "последният мохикан". Моделите са най-различни и могат да угодят на вкусовете и на най-капризния авджия.

За тях са и новите модели ловни аксесоари. Голяма част от артикулите са от естествена кожа и са произведени от  българска фирма, профилирана в шиенето на раници, калъфи за пушки, ремъци и колани, обувки и облекло.

Традиционно на изложението се предлагат и различни модели ловни пушки „Берета“, произведени от едноименната италианска фирма за оръжия. Наред с тях има и автоматични, както и пушки за бърза стрелба. Според моделите цените им варират от 250 до 4500 лв.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?