71

В Общинския съвет: Пламна словесна война заради програма "Столипиново"

Общинският съветник от ДПС Али Байрам и колегата му от "Браво Пловдив" Борислав Инчев влязоха в остър спор Неочаквана словесна война на сесията на Общинския съвет провокираха две точки от днешния дневен ред. В центъра на спора се озоваха общинският съветник от ДПС Али Байрам и колегата му от групата на "Браво Пловдив" Борислав Инчев. 

Две точки касаят изпълнение на така наречената програма "Столипиново". Едната от тях - за вземане на решение за изключване на семейства/домакинства фигуриращи в Актуализиран Списък № 2 на гражданите и техните семейства/домакинства от улиците „Крайречна”, „Крайна”, „Калина” и „Батак” в район „Източен” – Община Пловдив, желаещи замяна на собствените си с общински жилища. А втората - вземане на решение за замяна на недвижим имот – частна общинска собственост, находящ се в „Тракия“ с недвижим имот на ул. „Крайречна”. 

Али Байрам се разпали и предложи точките да не се гласуват, а да се преосмислят.  "Ситуацията ще ескалира. Предлагам да отпаднат точки 15 и 16. В противен случай ще се консултираме с наши адвокати и това ще бъде обжалвано", закани се той. И продължи: "Има 90 процента събираемост на наемите на общински жилища там. Тези пари се акумулират, но къде отиват? Досега представител на "Жилфонд", вече 10 години, не е дошъл да си види собствеността. Тотално е абдикирала от тези си задължения. Много ви моля, нека директорът на "Жилфонд" да дойде и да даде обяснения. Тотална абдикация. Абсолютно отсъствие на Общината от тези блокове, които са нейна собственост. Другият вариант е наематели под някаква форма, по-облекчена, да си закупят общинските жилища, предвид това, че Общината е абдикирала от своята собственост", посочи Байрам и подчерта, че се прави разделение с гласуването на тези точки. 

Кметът Костадин Димитров се обърна към общинския съветник от ДПС с думите: "Район "Столипиново" не е по различен от останалите райони, що се касае за социалната политика на Общината. Ремонтите следва да се извършват от наемателите. Няма диференциране на отношението на общината към "Столипиново" в сравнение с другите райони". 

Общинският съветник от "Браво Пловдив" Борислав Инчев взе думата по казуса и с това провокира остра реакция от Байрам. 

"Това е една от програмите, така наречената "Столипиново", която е най-дълго действаща. Продължава изпълнението ѝ към момента. Не може да разрушаваме такива програми с подобни изказвания. Има семейства, които вече не отговарят на критериите и те ще отпаднат. Изпълнението на тази програма е едно от най-добрите решения на Общината. Не може един наемател да си счупи прозореца и да иска някой да му го смени", каза Инчев. Байрам репликира: "Вече прекалявате". 

"Тук критериите трябва да бъдат ясни. Но така структурирани двете предложения в точките имат своя морален акт от страна на Общината. А дебат за цялостното състояние на "Столипиново" може да има отделно", каза Инчев.

Байрам му отговори: "Това е най-срамната програма, разделяща обществото. Както вече казах, 90% от хората в тези райони си заплащат наемите. Тотално ОП "Жилфонд е абдикирало от тези райони. На вас ви харесва това нещо, да се разделят хората едни от други. Много е срамна тази програма, показва безсилието на Общината, на предприятията, които следва да бъдат ангажирани. Господн кмете, това не е ваш проблем, но аз вярвам, че вие ще разгледате тази програма и ще видите какви са възможностите да бъде коригирана".

Байрам отправи покана към Инчев да отидат заедно в "Столипиново" след сесията и да влязат във всеки един вход поотделно, за да видят кога и кой си е платил наема, както и дали хората там скоро са виждали представител на "Жилфонд". 


Инчев посочи, че с удоволствие ще се отзове на поканата.  Байрам му отговори: "За мен ще е удоволствие след сесията, може би хората ще ви се радват много, предвид вашата позиция". 

Предложението на Байрам точките да отпаднат от дневния ред бе подложено на гласуване, но не се прие. След това предложенията в двете точки бяха приети с 40 гласа "за". 

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 3 оценки
3.7/5 от 3 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?