71

В мандата на Зико: Инвестиции за 150 млн. лева в спортни бази. А стадион "Пловдив" кога?

Шест месеца преди края на кметския мандат на Здравко Димитров е време за равносметка. Оценките са от "Осанна" до "Разпни го!", като превес имат критиците на Зико. Самият той твърди, че мандатът е изключително успешен, а в Пловдив никога не се е строило като днес. Опонентите му контрират, че градът е разкопан, по важните обекти се строи бавно, а Пловдив се презастроява без ясна визия за пътната инфраструктура и развитието на зелената система.

Без да сме адвокати на градоначалника, трябва да признаем, че на Здравко Димитров се падна да кметува в трудни времена - още в първите седмици екипът му трябваше да спасява важни проекти - като Водния цикъл и втория етап от „Региони в растеж”, които бяха поставени в риск от предишната администрация. Закъснение имаше и в подготовката на други два ключови проекта, изпълнявани на територията на Пловдив от НКЖИ и ВиК - модернизация на Жп възел Пловдив с пробива под Централна гара и Южния обходен колектор. Шест месеца след началото на мандата дойде пандемията от коронавирус, последва войната в Украйна и голямата инфлация. На всичко отгоре от 2 години в България няма редовно правителство, което създава сериозни затруднения и в работата на общините. 

В следващите седмици ще ви представим най-важните проекти, реализирани или стартирали в Пловдив през последните близо 4 години. Оценката за мандата на Здравко Димитров ще оставим на вас, читателите. Можете да я направите в анкетата, която ще бъде активна от утре на сайта мarica.bg и на страницата на „Марица” във Фейсбук.  

 

Пловдивчани, изкушени от спорта, от миналия век отправят критики към местната власт за амортизираната спортна база в града, който е дал на държавата и света безброй  бляскави спортисти. С изграждането на многофункционалната зала „Колодрума”, в която според официални данни бяха изразходвани почти 50 млн. лева, а според неофициални - 60 милиона, мнозина решиха, че оттук нататък едва ли могат да разчитат на нови инвестиции в спортна инфраструктура.

Оказа се, че грешат - в мандата на Здравко Димитров, който, както е известно, е бивш спортист, започнаха да се реконструират изоставените стадиони, да се изграждат зали и игрища за близо 150 млн. лева. Част от тези обекти са пред завършване. 

Христо Стоичков даде старт на строежа на спортния комплекс на ЕГ "Пловдив"
Снимка от Наташа Манева

 

Екипът на Зико, както и неговите предшественици, обаче не успя да намери решение за стадион „Пловдив”, чиято реконструкция беше спряна през 1989 г., с идването на демокрацията и финансовата криза. Стадионът можеше да бъде реновиран, за да се ползва от водещите професионални отбори, но феновете и собствениците на Ботев и Локомотив категорично се противопоставиха на идеята да делят едно игрище и настояха, включително с яростни протести, всеки да си има свой стадион.

На 29 април тази година

18-хилядната публика, окупирала Колежа за откриването му

и първия мач на терена, преживя  невиждана  еуфория, след като Зико връчи ключа на канарчетата от новия стадион, чакан цели дълги 10 години. Преди това и на Лаута  изгря слънце - строителите завършиха трибуна „Бесика”, срутила се преди няколко кметски мандата. 

Държавната и местната власт осигуриха за „Ботев” малко над 60 млн. лева, от които до този момент за извършено строителство са изплатени 41,5 млн. лева. Само през тази година на обекта, изграждан въпреки скандали, протести, многобройни  срещи, критики, охулване, оперативки, прекрояване на проекта според исканията на феновете, драматични сесии на Общинския съвет,  бяха извършени строително-монтажни работи за  19 млн. лева.

„На Колежа остава да направят цялостната покривна козирка и стъклена окачена фасада”, казва зам.-кметът по спорт, младежки дейности и социална политика Георги Титюков, който постоянно проверява как върви строителството. 

Първите средства за Колежа бяха преведени в последния мандат на кабинета „Борисов” - 25 млн. лева. На търга за обществената поръчка за реконструкцията на стадиона  в Община Пловдив  цената удари 52 млн. лева. Разликата до 63 млн. лева е на база индексация заради инфлацията и доставка на седалки , които струват 3 165 000 лева. За трафопостовете отидоха 435 000 лева, за тревата - 315 000. За довършването на „Ботев” беше изтеглен заем от 12 млн. лева, още 16,5 млн. лева са  гласувани в Общинския съвет от собствения бюджет на общината, разпределени в три поредни години.

Равносметката  показва, че

стадион ​"Локомотив"  ще е следващото спортно бижу на Пловдив,

което ни струва 40 млн. лева. Първите 12 млн. лева бяха преведени на Община Пловдив със същия държавен транш, както и за Колежа. За Локото с решение на Общинския съвет е изтеглен заем от 12 млн. лева, след което  местният парламент планира  още 16, 5 млн. лева в бюджетите за 2023-та, 2024 и 2025 г. за окончателното завършване на стадиона. През февруари е въведена в експлоатация „Бесика”, в момента се работи на три трибуни и досега реално са инвестирани около 8 млн. лева.

Успоредно с това  се довършва новата зала „Дунав”, чийто ремонт обаче се точи четвърта година. Строи се спортната зала на ЕГ „Иван Вазов” и се очаква да започне изграждането на

тренировъчни зали на ул. "Солунска​" в район ​"Западен",

каквито бяха заложени в предизборната програма на Здравко Димитров. Тази година стартира строителството на олимпийския плувен комплекс "Младост" и се подготвя теренът за спортни игрища на ЕГ „Пловдив”. 

За залата за лека атлетика на „Лаута” са осигурени 360 000 лева за пристройка със съблекални, стаи за треньори, бани, тоалетни и фитнес,  посочи Георги Титюков. По предложение на "Кауза България" местният парламент планира тази година 150 000 лева за проектиране на втория етап на спортния комплекс на Английската гимназия  - игрище 110 на 70 метра и лекоатлетическа писта, спортна зала и амфитеатър.

Други 350 000 лева бяха гласувани наскоро на сесия по предложение на Владимир Кисьов от ВМРО  за ремонт на залите до стадион „Христо Ботев” - изключително необходим за нормалното провеждане на тренировки. 

 

След няколко фалшиви първи копки

Рестарт на олимпийския плувен комплекс за 21 млн. лева

Рестарт на изграждането на 50-метров плувен басейн „Младост” беше даден тази пролет, след като по предложение на кмета Здравко Димитров и с решение на Общинския съвет бяха осигурени 21 млн. лева за модерното спортно съоръжение. Средствата са от дългосрочен банков заем, договорен при минимална лихва чрез Фонд за устойчиви градове по ОП „Региони в растеж”. Преди това съоръжението преживя няколко фалшиви първи копки. Заради липсата на финансова обезпеченост на обекта в началото на мандата Зико спря проекта, чиято първа копка беше направена в последните дни на мандата на неговия предшественик. Тогава цената на комплекса беше почти двойно по-малка ​- 12 млн. лева, но резкият скок на инфлацията я покачи. 

Стотици плувци чакат от години и в Пловдив най-после да има олимпийски басейн, който отговаря на всички съвременни норми, включително за провеждане на републикански и европейски състезания. 

Според зам.-кмета Пламен Райчев  няма пречки  за строителството.​"Средствата са осигурени от кредита, който Община Пловдив изтегли целево за него и за довършването на двата стадиона. Проектантът е с опит в спортните съоръжения, почерпен е опит и от Западна Европа и след 2 години Пловдив ще може да се радва на модерен и удобен басейн“, увери Пламен  Райчев при старта на строителните работи. 

Олимпийският комплекс се изгражда по проекта на „Архцентър - А” ООД с ръководител арх. Тодор Абаджиев, одобрен от Експертен съвет по устройство на територията още преди няколко години.  Обществената поръчка изпълнява фирма „ГБС Пловдив” АД, дъщерна фирма на „Главболгарстрой”, достатъчно широко известни в Пловдив с реализираните си вече обекти. Един от тях е художествената галерия на ул. „Гладстон”. Тези дни Акт 16 беше подписан без никакви забележки и за Пречиствателна станция - Пловдив, реконструирана от същата компания.  Според договора между Община Пловдив и фирмата изпълните плувният басейн трябва да бъде завършен за 720 календарни дни.

Строителите разчистват терена и го подготвят за изкопни работи. 

Новият плувен басейн ще се състои от един частичен подземен етаж в зоната на пространството между съществуващия и новия басейн, два надземни етажа, развити по периферията на коритото на басейна от южната и източната страна, а от север са проектирани три етажа, като в междинния  ще се разположат ОВК инсталации. 

В последните години плувни басейни са изградени в СУ „Любен Каравелов” и в детските градини „Перуника” на ул. „Марагидик” и „Малина” на бул. „Александър Стамболийски”, а също така и в ДЯ „Снежанка” на ул. "Весела" в район "Централен". Четирите заведения са реновирани и след ремонтите са оборудвани и с къпални за децата.  

 

Руската гимназия най-после с физкултурен салон , Английската - с 8 игрища

Двете елитни  гимназии ​- ЕГ „Иван Вазов” и ЕГ „Пловдив” - разширяват спортната си база , след като Общината осигури финансирането, проведе обществените поръчки и сключи договори с избраните изпълнители. 

Изграждането на нов физкултурен салон на Руската гимназия започна през декември миналата година от фирма „Мауер брюдер”, спечелила търга. Строителите са уверили  местната власт, че до 15 септември залата ще бъде напълно завършена, за да могат учениците да я ползват. Металната конструкция е вдигната, но тепърва предстои тя да се превърне в салон, който да отговаря на всички изисквания за волейбол, хандбал, баскетбол, минифутбол и физическо. Залата струва 2 450 000 лева и според договора срокът е 243 дни.

Децата от ЕГ „Иван Вазов” имат много малък физкултурен салон, затова още преди пет години беше проведен търг, но избраната фирма  се отказа. По онова време цената на строителството беше двойно по-малка. 

Няколко дни по-късно, в навечерието на новата 2023 г., легендата на българския футбол Христо Стоичков удари символична копка на спортния комплекс в двора на ЕГ „Пловдив”. Осемте игрища, включително за футбол, баскетбол, волейбол, хандбал, тенис, фитнес, и малката спортна зала струват близо 7 млн. лева с ДДС. Обществената поръчка е възложена на инженеринг на фирмата на бившия баскетболист Николай Трайков „Мспорт Брос” със срок за изпълнение 210 дни, тоест до 16 ноември. По закон срокът се спира, когато се изготвя проект. „Разчистват терена и  твърдят, че до 15 септември ще са готови с комплекса. А тази седмица започват да слагат ажурна ограда”, каза зам.-кметът Георги Титюков.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
32 коментара
Оби уан Кеноби

Оби уан Кеноби

06.06.2023 | 08:26

Който и да е спорт е полезен за здравето! Тренирайте повече и по-малко хейтвайте...

Отговори
3 0
Диди

Диди

05.06.2023 | 17:49

Зику и Мамения поне едно ново крило на пловдивския затвор да бяха направили. Заедно с общинския съвет, и съветниците са за там.

Отговори
3 1
Зику сан , троловете няма да те направят по-добър кмет

Зику сан , троловете няма да те направят по-добър кмет

05.06.2023 | 17:09

Справка Ив.Тотев. Нито статиите на Йеремиева.Само си хвърляш парите.

Отговори
5 1
Гергина Вълкова

Гергина Вълкова

06.06.2023 | 08:28

Като гледам хвърля пари за строежи и ремонти. Негативността ви е една от главните причина държавата ни да е на този хал!

Отговори
2 0
Цапни единия - удари другия

Цапни единия - удари другия

05.06.2023 | 17:01

Такива бяха и мамина кратуна , и зуку лапачу.След тях ще остане само един лош спомен , а те вече са олигарси.Но каквото време идва , да оцелее тиквата и двамата ще ги хвърли на кучетата.За да се успокои народа , някои мръсници ще трябва да полежат по затворите.В една обща килия ги виждам двамцата.

Отговори
4 0
Нашата Йеремиевна

Нашата Йеремиевна

05.06.2023 | 16:50

Все в мошеници се влюбва и пише ли пише венцихвалебствени статии , за некадърници , но нагли крадци.Едно време с маминия беше така.Сега подхванала и другия.

Отговори
6 1
Големият Б.

Големият Б.

05.06.2023 | 16:50

Държавата спи от години за стадион Пловдив!

Отговори
1 0
Зико, номера с троловете от маминия ли го научи

Зико, номера с троловете от маминия ли го научи

05.06.2023 | 16:45

Много тролове , много нещо

Отговори
5 1
милионерче

милионерче

05.06.2023 | 15:15

Зик и той стана милионерче покрай тия харчове на общата пара. Прибра едни 10-15 милки. Ама нищо де двамата с Тотката ще си правят завивки от столевки в панделата. Все повече мераклии куражлии се намират да ги пратят там където им е мястото.....

Отговори
7 0
Инвестиции - на мен ми мирише като с чужда пита, помен да прави!

Инвестиции - на мен ми мирише като с чужда пита, помен да прави!

05.06.2023 | 14:57

Много лесно се раздават чужди пари подтикван от популизъм. Кой ги одобри тези разходи, кой ще ги плаща, стадионите ли са най-належащи за Пловдив, кой разрешава строителството на тези мастодонти, кой убива градския транспорт, къде са ни пътищата????? Една инвестиция, като такава се разглежда винаги през призмата на икономическия дивидент. Кога ще избият парите си тези съоръжения и ще носят печалба на града?

Отговори
6 1
Вирджиния Гергова

Вирджиния Гергова

05.06.2023 | 14:20

Ами да.. не може само стадиони. Трябва да има и други съоръжения. Басейнът ще е топ!

Отговори
3 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?