1553

В конкурса на в. "Марица" - "Фермер на Тракия": Албина Ясинская и Станимир Лапатарев с Агро Оскари

Албина Ясинская и Станимир Лапатарев са тазгодишните победители в конкурса на вестник „Марица“ – „Фермер на Тракия“. Двамата станаха носители на Агро оскари в категориите „Животновъдство“ и „Растениевъдство“.

Високите отличия им бяха връчени на тържествена церемония тази вечер в хотел Doubletree By Hilton Plovdiv. Освен тях, наградихме още осем земеделски производители от областите Пловдив, Пазарджик, Хасково и Смолян. Наш традиционен партньор в провеждането на конкурса е Областна дирекция „Земеделие“-Пловдив.

снимки Валентина Биларева и Наташа Манева

Албина Ясинская е основателка на биоферма “Розино”, разположена на площ от 1800 декара, между Карлово и Клисура. В нея се отглеждат биосертифицирани крави Джерсей и биволи Българска мурра, а от суровините се произвежда богата гама от месни и млечни   продукти, между които моцарела, бурата, както и занаятчийски сладолед със собствен бранд.

 

Малцина знаят, че Албина е сертифициран преподавател в Carpigiani Gelato University - единствения университет за занаятчийски сладолед в света. Голяма част от вкусовете в богатото портфолио, са разработени от дамата. Две от преработвателните предприятия са в Розино, а третият в Сопот, реализирани със средства по Програмата за развитие на селските райони. Готовата продукция, също биосертифицирана се дистрибутира в собствени магазини и заведения. Заедно с екипа си Албина създава и първия в България мобилен кланичен пункт за месо, мобилна транжорна и преработвателен пункт.

Станимир Лапатарев е пример как с много труд и любов към земята агросекторът може да се развива и надгражда. Бизнесът си стартира през 2011 г. с 20 декара под наем в с. Труд, а към днешна дата обработва над 3000 декара, от които 2000 с пшеница, слънчоглед и царевица. На останалите 1000 декара сее различни зеленчуци. Основно залага на пипер, патладжан, домати, праз, зелен лук, зелен чесън, репички, зеле, карфиол, тиквички и др. Част от тях се гледат в оранжерии на площ от 20 декара.

Има изградена база за сортиране, опаковане и фолиране на готовата продукция.  Тя се реализира на вътрешен пазар към големи търговски вериги, с които има сключени договори за целогодишно изкупуване. Машинно-тракторният му парк е от ново поколение. Целогодишно при него работят около 30 човека, а през лятото се наемат допълнително над 100. Бъдещите планове на Станимир са да разширява стопанството си с повече оранжерийни площи.

Фотоизложба, посветена на участниците в конкурса "Фермер на Тракия 2023", е експонирана на входа на Цар-Симеоновата градина (до Военния клуб). Тя ще е на разположение на пловдивчани и гостите на града до 31 март 2024 г.

 

 

Проявата се реализира с подкрепата на: Либхер Хаусгерете Марица, "Порше Пловдив", „Евро Ферт“ АД, "Мегатрон" ЕАД, "БАСФ България", "Кауфланд България", "Агрия" АД, Аграрен университет-Пловдив, "Филип Морис България", МЕТРО Кеш енд Кери България, "Агрион", "Буену" и "СКФ Берингс България" ЕАД.

Оцени новината

Оцени новината
4.3/5 от 3 оценки
4.3/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Руската мафия

Руската мафия

23.02.2024 | 22:33

Албина Ясинская звучи като от Сибирская

Отговори
3 0
Бай Марин

Бай Марин

23.02.2024 | 21:02

Хахаха…. Станимирчо с вноса и препакетирането …. Що не отиде някой да провери какво има сега в оранжерийте ?

Отговори
5 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?