1553

В изложба: Украински деца показаха Пловдив и България като свой втори дом

Как украинските деца, преживели ужаса на войната, виждат в Пловдив и България своя втори дом, показаха с рисунки и фотоси в специална изложба момичета и момчета на различна възраст. Тя бе открита днес в Народна библиотека „Иван Вазов“, а мотото е „Украйна и България – едно сърце на две страни“.

Тази експозиция не е само празник на изкуството, но и символ на неделимата дружба, подкрепа и взаиморазбирателство между нашите страни в тези трудни времена, коментираха организаторите. „Две години от началото на руската агресия в Украйна. Една война непредизвикана с нищо, една война, която иска да ликвидира украинската идентичност, обърна се на откриването към присъстващите инж. Димитър Георгиев – почетен консул на Украйна в Пловдив.

От украинската общност благодариха на България и Пловдив за оказаната помощ. Те разказаха, че тази втора година от началото на войната е изключително тъжна. Помним първите военни удари, които преобърнаха живота на всеки един от нас. Особено трудно е обаче на децата, защото те са загубили своя свят, разказаха украински бежанци в Пловдив.

След първите дни на войната много от тях се отправят със семействата си в неизвестна посока- без да знаят къде отиват и как ще бъдат посрещнати. Най-хубавото е, че намираш топло отношение и помощ от народ като българския.

Благодарим на България и пловдивчани, казаха присъстващите на изложбата. И допълниха, че в рисунките на децата си виждат много надежда, че приемат Пловдив и страната ни като втори дом.

Украинската общност под тепетата ще отбележи днес 2 г. от началото на войната с молебен в църквата „Св. Димитър“ от 15,30 часа, а час по-късно започва бдение пред катедралния храм „Св. Богородица“ .

Снимки от Наташа Манева

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?