Следвайте ни

С медена приказка отбелязваме Деня на пчеларя

viber icon

Как да консумираме правилно пчелните продукти и каква е ползата от тях, ще ни обясни днес един от водещите АПИ терапевти в България д-р Пламен Енчев. Той ще разкаже „Медена приказва“ в Дома на техниката по повод Деня на пчеларя, който всяка година се чества на 10 февруари. На този ден православната църква почита Св. Харалампий, покровител на меда и пчеларите. 

Хранителните и лечебни качества на меда, смятан и за храна на боговете, са известни още от древността. Според про­чутия лекар Авицена медът е храна, която изостря ума  и удължава живота.

 България заема седмо място в ЕС по производство на мед с 11 800 тона за 2018 г.  Преди нас са Румъния, Германия, Унгария, Полша, Франция и Гърция. Цената на едро за 1 кг мед у нас е 2.53 евро при средна за ЕС 3.79 евро. По-евтин мед от страните членки  предлагат единствено Унгария и Румъния. 

По традиция на празника, организиран от Общинско пчеларско сдружение “Акация 1899” - Пловдив, ще се отслужи водосвет. След това  20 дечица от предучилищната група на училище "д-р Петър Берон" в Пловдив ще изнесат интересна програма със стихотворения и танци, посветени на Деня на пчеларя.

За настроението на гостите ще се погрижат талантите от самодейния хор „Родопско ехо“. Специална изненада са подготвили и учениците от кръжока по пчеларство към СУ "Пейо Яворов". 

Сред училищата под тепетата единствено там е организирана извънкласна дейност с цел изучаване на тънкостите при отглеждане на пчели и производство на мед и пчелни продукти.

В рамките на тържеството пчелари от Пловдивска област ще предложат за дегустация и продажба свои продукти. Проявата е с начален час 11 ч. и ще приключи в 14 ч. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?