Следвайте ни

В джамията на Курбан Байрам - само с маска, мерят температурата на входа

viber icon

Само с маска и единствено, ако термометърът покаже нормална телесна температура, ще се допускат утре мюсюлмани в Джумая и Имарет джамия на молитвата за Курбан Байрам. 

Ще се спазват всички изисквания за дистанция, маркирали сме местата, на които да се застава, обясни председателят на Мюсюлманското настоятелство Ахмед Пехливан.

Щом Джумая джамия се напълни при  отстояние 1,5 м между хората, прииждащите ще се препращат към Имарет джамия – там има възможност да се постелят молитвени килимчета и в двора.

Тази вечер след вечерната молитва ще бъдат дезинфекцирани основно и двата молитвени дома на мюсюлманите под тепетата. После ще останат под ключ до 5 часа сутринта, когато ще отворят за поклонници. Сутрешната молитва започва в 5,35 часа, а началото на Курбан Байрам намаз е в 6.45. Очаква се множеството да започне да се изтегля около 7.15 ч.

В последните няколко седмици на петъчна молитва подробно обясняваме на хората да внимават с хигиената при коленето на животните у дома и семействата да се съберат само в тесен кръг, каза още Пехливан.

И тази година Районното мюфтийство ще раздаде пакети с месо на най-нуждаещите се семейства, но по-скромно – много от бизнесмените не се включили с дарения заради пандемията. Въпреки това на около 30 места ще се коли курбан. Имамите ще бъдат известени кога и в коя кланица да отидат да вземат месото, което после да се раздаде.

Вероятно ще стигне за 500 човека, като на всеки се падне дажба по 2-3 килограма. Миналата година само в „Столипиново“ бяха раздадени 1000 пакета, всеки по 5 кг.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Димитко

Димитко

31.07.2020 | 00:52

Митко е обратен, ибрикчия на прецедента и лаинар

Отговори
1 1
Toni

Toni

30.07.2020 | 23:43

След ,,тиквата" всички като теб на поправителен 1 клас...отново и отново... безмозъчни амеби..

Отговори
3 1
Митко

Митко

30.07.2020 | 17:49

Да не го моткаме Тиквата, а директно в концентрационен лагер1

Отговори
4 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?